Новината за спрените визи за руснаци се оказа полуфалшива

Министерството на външните работи отрече тиражираната вчера новина, че издаването на туристически визи на руснаци, желаещи да посетят България, временно е спряно.

„Към момента приемът на документи и тяхната обработка в консулските служби на България на територията на Русия не е преустановен“, съобщиха от МВнР.  В петък руски медии обявиха, че визите за руски туристи и собственици на имоти у нас са спрени, като цитираха туроператори, оплакали се, че бизнесплановете им се провалят заради ограниченията.

София обяснява следното: „Процесът е забавен поради намаляването на техническия състав. С приоритет се обработват спешни и хуманитарни случаи. МВнР ще информира своевременно при всяка промяна на ситуацията.

Очевидно става дума за интерпретация – формално спиране няма, но на практика явно не се обработват документи за издаване на „по-малко приоритетни“ визи, каквито са туристическите.

Руските медии твърдят, че 12 държави от ЕС са ограничили движението на руснаци и сочат България като една от тази дузина.

В петък Русия изгони 14 български дипломати и служители от представителствата в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург. Това бе обяснено като отговор на експулсирането на 70 дипломати и служители на руските представителства у нас.

Източник: segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *