Тръгва заводът в Ловеч. Първите електромобили излизат догодина

България ще произвежда електромобили. Със сигурност. Заводът край Ловеч вече има разрешително. Общината вече е издала финалният документ и се очаква първата копка за “Некст.е.Го” да бъде направена през септември.

В регистъра на местната администрация вече фигурират и оценка по ОВОС, и инвестиционният проект. От тях става ясно, че ще се изграждат четири сгради, съобщава „24 часа“. Предвидени са логистични площи и няколко паркинга, както и писта за тестово изпитване на автомобилите. Те ще бъдат разположени в “Индустриален парк Балкан” в северната промишлена зона на Ловеч. Общият капацитет е за над 500 работни места.

За всяка сграда е предвидена зелена система, като на покрива на завода ще се разположат соларни панели. Първоначално на паркинга ще бъдат монтирани 20 електрически зарядни станции.

Размерът на инвестицията е над 280 млн. лв. Теренът на завода е на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които държат 49,998% от “Некст.е.Го България”. Останалите 50,002% са на германската Next.e.Go Mobile.

През август миналата година заводът край Ловеч получи и сертификат за инвестиция клас А. Държавата подписа и меморандум с компанията за помощ от 34 млн. евро.

Те обаче ще се отпуснат, при условие че до 2024 г. има производствени активи в експлоатация и разкрити 250 работни места, до 2027 г. – най-малко 10 хил. продадени автомобила и 365 работни места.

Планът за България предвижда в края на 2023 г. заводът да е напълно оборудван и да се направят първите електромобили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *