Пламена Манолова от Дрангово завоюва златен медал от Националния събор на българското народно творчество в Копривщица

Валери КОВАЧЕВ

В Дрангово отново имат повод за гордост. Младата местна народна певица към Народно читалище „Васил Левски 1952” Пламена Манолова завоюва златен медал на XII-тия Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който се проведе от 5 до 7 август. Преди да изпълни блестящо на пета сцена автентичните песни от Дрангово „Заспала ми е Мирена мома” и „Девойко, китка извита”  художественият ръководител Асен Михайлов представи историята на двете песни и автентичната народна носия, с която тя бе облечена.

Пламена Манолова на пета сцена в Копривщица

Журито, публиката и медиите бяха силно впечатлени  от изпълнението и на двете песни, но повече ги грабна „Заспала ми е Мирена мома”. Заглавието на песента с нищо не подсказва, че това е една много тъжна песен, към която трудно някой може да остане равнодушен, когато я чуе.

Пламена Манолова с художествения ръководител Асен Михайлов

С тази песен  през осемдесетте години на миналия век Динка Менова от Дрангово вдига на крак публиката на събора в Копривщица и също печели златен медал. Но тогава тя я изпълнява в кратък вариант. По-късно Асен Михайлов издирва пълния текст на песента. Той е публикуван във втората книга за Дрангово „Дрангово назад във времето”.

Мечтите са безплатни, затова още от малка си поставям цели, които искам да постигна. Една от тях е да пея и да прославям родопската песен на големи сцени, на национални и международни фестивали, като Рожен и Копривщица. На Рожен вече пях. Сега ми се осъществи и втората  голяма мечта, да се изляза на една от сцените на събора в Копривщица, да представя себе си и родното село добре, да зарадвам хората, които ме подкрепят, със  златен медал. Тя се сбъдна с много труд и усилия и с подкрепата на някои хора до последно, каза след поредния си голям успех Пламена Манолова.

Гордея се, че толкова много хора се включиха в подготовката ми за самото участие, като Галя Ковачева, Красимира Башева, Дарина Михайлова и Бистра Живкова, които успяха да извадят от раклите на майките и бабите си автентични елементи от чиста дранговска носия, за да ме облекат и с нея на се представя на сцената в Копривщица, защото едно от условията беше именно това – да бъда с носия от родното ми село. Благодаря и на Ирина Зеирова и Северина Кочмарова, които допълниха носията ми. Сърдечно благодаря и на кмета на селото Радостина Чилингирова, която през трите дни на събора  непрекъснато ми звънеше и даваше кураж. Благодаря и на всички мои учители от Широка лъка, с които се гордея. Но най-вече се гордея с моя ръководител Асен Михайлов, без чиято помощ, подкрепа и съдействие нямаше да постигна този успех. С искрена благодарност мога да заявя, че той е човекът, който прави всичко възможно да участвам в събори, конкурси и фестивали и да представям родното ми село Дрангово навсякъде в страната. Благодаря и на всички останали, които ме ценят  и подкрепят с поздравленията и аплодисментите, които получавам от тях, казва Пламена Манолова.

Пламена Манолова с групата на Егрек, участник в събора в Копривщица

Гордея се, че в Копривщица успях да изпълня две  автентични песни от Дрангово, особено „Заспала ми е Мирена мома”, която е емблематична за селото ни. С нея успях да впечатля журито и журналистите, които ме разпитаха и искаха да научат повече за нея, добавя Пламена Манолова.  Тя си пожелава преди всичко да бъде здрава и да постигне още много успехи, с които да прославя любимото си родно село Дрангово и община Кирково.

Пламена Манолова със съученици от музикалното в Широка лъка

Пламена Манолова е ученика в десети клас в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. През последните три месеца спечели пет индивидуални златни отличия от национални фолклорни събори, конкурси и фестивали.

Продължаваме напред. В началото на септември Пламена ще участва в Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино. Започваме работа по цялостното възстановяването на автентичната носия, с която се представи в Копривщица, длъжни сме да я съхраним и оставим за поколенията, казва Асен Михайлов.

 

 

 

Пламена Манолова със съученици от музикалното в Широка лъка

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *