COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (25); 28/09 (27 ↓) ; 29/09 (27 ↓) ; 30/09 (25 ↓)

Асен Василев: Не получаваме руски газ чрез посредници

Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем, добави той

Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев отрече да получаваме руски газ чрез посредници в студиото на „Лице в лице“.

„Г-н Борисов, ако има някакви документи, нека да ги извади и покаже“, добави той.
На въпроса получаваме ли руски газ в момента и по каква схема Василев отговори следното: „Това е въпрос към „Булгаргаз“.

„Доколкото знам, за последните месеци газ от „Газпром Експорт“ не е получаван. Всеки ден сме си изпращали заявката и на следващия ден не сме получавали количествата. Това е практика, която наложихме от момента, в който едностранно беше спрян договорът, за да може до края на годината, докогато изтече договора, да сме си изпълнили на 100% клаузите, които трябва да изпълни. След което можем да си предприемем арбитражните действия за това, че отсрещната страна не си е изпълнила задълженията“, добави той.

Василев заяви, че когато „Газпром“ е спрял да изпълнява доставките, газ е имало.

„Нямаше ограничения за потребителите, вдигна се тогава цената от 140 на 160 лв. на мегаватчас. Следващият месец падна пак на 140 лв. При нас бяха най-черните сценарии – какво ще се случи, ако стане, недай Боже, „Чернобил“ 2, какво ще стане, ако се зарази реколтата, какво ще стане, ако спре газа, петрола, ако се затвори Босфора. От тази гледна точка имаше доста бърза реакция и нямаше спиране на потреблението“, каза още съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Василев заяви, че в момента получаваме пълния обем на азерски газ.

„Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем азерски газ. Тези 30% ги получаваме по оригиналната договорена цена, а останалите ги получаваме по цената, на която бихме получавали руския газ. Ще започнем и тях да ги получаваме на по-ниската цена в момента, в който се издаде акт 16 на връзката с Гърция“, обясни той.

Василев коментира и развитието на междусистемната газова връзка България-Гърция. „При условие, че Акт 14 е готов, не би следвало под някаква форма да спре такъв голям проект. Има изразено желание от страна на правителството връзката да заработи бързо, тъй като това е свързано с по-ниска цена на азерския газ“, каза той.

Той обясни и какво представлява офертата за втечнен газ, която кабинетът „Петков“ завеща на служебното правителство. „Това е оферта към “Булгаргаз” от най-големия износител на втечнен газ на Щатите. По нея получихме две карга по-рано през годината. За първите две има осигурени слотове. „Ревитуса“ удвоява капацитета от края на август. Ако България поиска, ще се осигурят слотове, за да получим всички седем карга. Офертата ще изтече и някой друг ще вземе този газ, ако не решат до 19 август“, посочи Асен Василев.

Той добави, че няма забележки нито по работата на бившия енергиен министър Александър Николов, нито към бившия шеф на приходната агенция Румен Спецов.

Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.