COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (25); 28/09 (27 ↓) ; 29/09 (27 ↓) ; 30/09 (25 ↓)

Малка газова секта работи срещу интересите на българите – отказваме се от руския газ, за да го купуваме от посредници с 30% по-скъпо

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви в петък решението си за поисканото от „Булгаргаз“ увеличение на цената на природния газ с 60%. Бизнесът ежедневно излиза с остри реакции спрямо управлението на газовата криза.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви в „България сутрин“, че в петък няма да знаем дали ще имаме газ през зимата.

„Не очакваме да има голяма разлика между предложението на „Булгаргаз“ и утвърдената цена от КЕВР, което означава над 150 евро за мегаватчас. Това е огромно увеличение на цената за много кратък период. С нашите партньори не можем да формираме конкурентна цена с такава цена на природния газ. В Сърбия, Унгария и Гърция е 2-3 пъти по-малко от нашата цена. Всички получаваме газ от едно и също място. Не искаме по-лоша цена от тяхната. Очевидно уменията на управляващите да договорят добра цена не са достатъчни“, каза той.

Бизнесът е притеснен и от недостига на газ, който се очертава за последното тримесечие на годината. Остава недостиг от порядъка на 40% от заявеното количество за потребление, обърна внимание Велев.

„Не знаем в каква последователност ще бъде ограничавано газоподаването, ще има ли ранно предупреждение и компенсации. Въпроси, които ще зададем на заседанието на антикризисния щаб. Очакваме да се проведе в началото на следващата седмица. Ще искаме сигурни доставки на добри цени, както и уверения, че няма да плащаме санкции за газа, който в момента не получаваме по договора с „Газпром“. Защо вече 3 месеца не сме предявили иск към „Газпром“? Накрая ще платим и това, което не сме взели директно“, подчерта председателят на АИКБ.

За Велев ситуацията изглежда така: Отказваме се от руския газ, за да го купуваме от посредници с 30% по-скъпо.

„Отговорната позиция на нашата страна трябва да бъде да взимаме колкото може повече по договора с „Газпром“. Тази цена е с 30% по-ниска от текущата. Ще напълним на 100% газохранилището в Чирен. Всякакъв процент под 100 е безотговорен. Ако имаме излишъци, ще ги продадем в Европа“, категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Лошият сценарий вещае компаниите да намалят производителността си, като може да се стигне и до техния фалит. Велев настоя, че бизнесът няма да допусне стотици хиляди хора да останат без работа и икономиката да тръгне надолу, защото секта не иска да купува руски газ без посредници.

„Зорлем се отказваме от директните доставки. Не се отказваме от доставките с посредници и търсим газ някъде по средата на океана. Има натиск от шепа хора, които са се обявили против директните доставки на руски газ. Това е секта, която работи срещу интересите на българските предприятия, работници и потребители“, отправи обвинения председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Източник: glasove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.