Поети и писатели от България и Турция се събраха в Ардино

Гюнер ШЮКРИ

„За нас е чест да проведем поредното издание на Международния литературен форум „Братство“. Ардино се е прославил в България и по света със своите хора на поезията и изкуството. Не са малко ардинските творци на перото, които са просветили своя живот в писането на поезия, като Халид Алиосман Даалъ, Наджи Ферхадов, Фаик Арда, Али Дурмуш, Нихат Алтънок, Саффет Ерен, Алина Семерджиева, Мехмет Чавушоглу, Рамазан Улусой (Муслу), Хълми Хашал и др. Те са гордост за нас, че са от Ардино и са дали нещо на света по отношение на своята мисъл и своето творчество“. Това заяви при откриването на Международния литературен форум „Братство“ кметът на общината инж. Изет Шабан. Той подчерта, че тази значима културна проява е част от програмата на първото издание на „Дните на Ардино 2022“. Съвпадна и със Световния ден на книгата – 9 август.

„От 2019 г. с ръководството на общината и Инициативният комитет решихме „Дните на Ардино“ да се проведат през втората седмица на месец август. Една голяма част от ардинци не живеят на територията на общината, а живеят извън нея. За да може всички ардинци да имат възможността да участват в живота на Ардино, и ние да покажем всичко, което можем да покажем, като ардинци на България и света чрез социалните мрежи“, заяви инж. Изет Шабан. Той уточни, че с новия проект на общината „Ръка за ръка за Ардино“ се надява да се докоснат до всички ардинци, където и да живеят, и да ги провокират да участват в живота на Ардино, откъдето и да са. „През последните 2 години и половина сме в пандемична обстановка поради, която доста много творци не могат да вземат участие в този значим форум. А това ни научи, че ние от дистанция можем да осъществим идеите и целите си, използвайки технологиите“, отбеляза кметът и допълни, че община Ардино винаги е отворена за културни мероприятия. „Ръководството на общината дава всичко от себе си, за да обогатяват културния живот на ардинци“, заключи кметът инж. Изет Шабан.

За пореден път Ардино се превърна в център на духовността и дом на литературата. Шестото издание на Международния литературен форум „Братство“ в Ардино събра писатели от страната и Турция. Представители на това значимо събитие от българска страна бяха Саффет Ерен, Азиз Шакир, Алина Семерджиева. Гостите от Турция бяха писателят-поет и преводач Бюлент Елиток от побратимената община Нилюфер, който е и председател на Асоциацията за литература и изкуство в Бурса, поетесата Халиме Йълдъз, поетите Мехмет Чавушоглу, Рамазан Улусой,  Хълми Хашал и писателят Нихат Алтънок. Културната проява бе уважена от председателя на Общинския съвет Сезгин Байрам, областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов.

В своето приветствие към присъстващите във форума председателят на Асоциацията за литература и изкуство в Бурса Бюлент Елиток заяви, че във всички области на изкуството, най-трудната област е тази на поезията. „Хората трябва да се занимават с изкуство, но хората на изкуството трябва да бъдат изключително трудолюбиви и упорити“ заяви Елиток и цитира думите на великият физик Алберт Айнщайн: „Аз не съм много умен човек! Аз съм много трудолюбив човек!“

Писателският форум бе наситен с литературни дискусии, поетични рецитали, както и с възможност за лично общуване. В приятелска обстановка участниците обсъдиха творчески, художествени въпроси, както и възможности за сътрудничество.

В края на литературния форум всички майстори на словото получиха подаръци от кмета на община Ардино инж. Изет Шабан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *