COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (25); 28/09 (27 ↓) ; 29/09 (27 ↓) ; 30/09 (25 ↓)

Социалният министър: Предлагаме 770 лева минимална заплата от 2023 г.

Служебният министър на труда и социалната политика и вицепремиер Лазар Лазаров ще предложи минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. от следващата година. Това обяви той по време на представянето на екипа си и приоритетите в работата му. Сумата се постига по нова формула за определянето на минималната работна заплата – тя да е 50% от средната работна заплата за предходната година. По този начин ще спре административното ѝ определяне от държавата, а механизмът ще следва бъдещата евродиректива за справедливи доходи.

„Ние ще предложим 50 на сто от средната работна заплата за предходната година. Това в изражение е в границите на 770 лева. Това ще бъде предложението, което ще обсъждаме със социалните партньори“, каза вицепремиерът.

Последователност, приемственост и експертиза са били критериите при формирането на екипа, както и равнопоставеност на мъжете и жените, посочи още Лазар Лазаров.

Част от дейността на министерството е насочена към най-нуждаещите се от целева помощ за отопление, посочи служебният министър.

„Всеки, който получава помощ за отопление ще получава с 20% повече в сравнение с миналия отоплителен сезон. По-високата помощ ще започне да се изплаща от 15 август“, уточни Лазар Лазаров и подчерта, че са предприети действия за разширяването на обхвата на лицата, които имат право на такава помощ.

„Почти 196 000 са подадените заявления за помощ, а на 108 000 вече е отпусната“, каза още служебният министър на труда и социалната политика.

Предвижда се над 530 000 души с ниски доходи да получат всяка година пакети с храна и хигиенни материали, а услугата „Топъл обяд“ ще получават над 50 000 нуждаещи се.

На своя първи брифинг той обяви Татяна Георгиева за началник на кабинета, а Наталия Ефремова, Надя Клисурска-Жекова и Емил Мингов за заместник-министри.

На този фон предшественикът му на поста Георги Гьоков излезе с позиция след уволненията в Главната инспекция по труда от служебния кабинет, в която посочва, че действията на служебното правителство са „отмъщение и реваншизъм“:

„Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров уволни изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ Елена Аврамова и главния секретар на агенцията Георги Милчин. Освен тях, и зам.-изпълнителния директор на Агенция „Социално подпомагане“ Михаил Ставрев. Сигурно в следващите дни списъкът ще се попълва с още много хора, работили за редовното правителство“, смята бившият министър от квотата на БСП Гьоков.

Източник: actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.