Харманли, Свиленград и Любимец горят, обявиха бедствено положение в общините

Нов живот

Обявено е бедствено положение в общините Харманли, Свиленград и Любимец заради възникналите пожари в късния следобед вчера.

Припомняме, че 4 необитаеми къщи изгоряха в с. Вълче поле, община Любимец.

Пожар има покрай жп линията между Харманли и Свиленград.

Край свиленградското село Момково също е възникнал пожар, както и край разклона за с. Сива река. Има опасност да се запали и борова гора край с. Белица, община Любимец.

В кв. „Злати дол“ в Симеоновград също горят черешови градини, съобщиха от Пожарната.

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов отпътува по спешност за Белица. Той координира всички действия с кметовете на общините и компетентните институции.

Пожар избухна и в старозагорското село Пъстрово, няколко къщи са изпепелени. Има поне шест изгорели постройки и пчелин. „Старанието на всички екипи, които пристигнахме, беше да ограничим най-напред разпространението в самото населено място“, заяви пред БТА комисар Стоян Колев, началник на Районната служба за пожарна и аварийна безопасност и защита на населението в Стара Загора.

Той допълни, че възрастна жена е била евакуирана от пламъците. В борбата с огъня са се включили армейски части, служители на общините Стара Загора и Чирпан, горските стопанства от двата града и множество доброволци. По-късно от огъня са засегнати борови, смесени широколистни и иглолистни гори. Борбата с огнената стихия продължава.

Втори ден огнеборци се борят и с пожара край пазарджишките села Левски и Елшица. Около 3 хиляди декара държавни горски територии са обхванати от огъня.

Село Елшица - горски пожар

Село Елшица – горски пожар

Снимка: БТА

Според заместник-министъра на земеделието Валентин Чамбов горите, който посети на място района, са засегнати безвъзвратно и вероятно ще се наложи повторно залесяване.

По думите му държавата е на терен и всички служби работят по овладяване на огъня. В момента огънят е обхванал площи с черен бор, но не цялата гора е унищожена.

 

Село Елшица - горски пожар

Село Елшица – горски пожар

Снимка: БТА

Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски продължават да оказват помощ при гасенето на пожарите в различни области на страната днес, 10 август. Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза – Крумово ще участва в гасенето на големия горски пожар в землището на селата Елшица и Левски, Община Панагюрище, Област Пазарджик.

Модул от 20 военнослужещи с пет автомобила от Втора механизирана бригада – Стара Загора от състава на Сухопътните войски подпомагат действията на пожарникарите за гасене на огъня в землището на старозагорското село Пъстрово.

В Област Хасково заради пожарите е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград. Там също се очаква военен хеликоптер и военнослужещи от Сухопътните войски да се включат в гасенето, по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Повече от 100 горски служители от регионалните дирекции по горите Пазарджик, Пловдив и София, четири екипа на Изпълнителната агенция по горите, както и държавните горски стопанства Белово, Панагюрище, Алабак, Батак, Пловдив, Асеновград и други участват в гасенето на пожара. На място има координационен щаб, който организира действията, в него участват представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Южноцентрално държавно предприятие и Изпълнителна агенция по горите.

През изминалия ден екипи на пожарната в цялата страна бяха на крак, за да реагират на подадените десетки сигнали за пожари. Огнеборците се бориха с три пожара в Бургаско. Горя и лесопарк „Боровец“ в Ямбол, огънят е вече потушен.

Пожарът в лесопарк "Боровец" в Ямбол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *