България остава най-бедната в ЕС

Данните на Европейската статистическа служба Евростат за 2021-а година сочат, че България е с най-нисък стандарт на покупателната способност в Общността.

Класацията е направена принципно на базата на БВП на глава от населението, но в името на по-точното сравнение в показателите на различните европейски държави, статистиците използват фиктивна единна валута – измерват БВП на човек не в евро, а в стандарт на покупателната способност. Средната стойност на БВП е 100 стандарта на покупателната способност и ако БВП в съответната страна надхвърля това ниво, се смята, че тя има по-висок БВП. 17 от 27-те държави в Общността са отвъд тази граница, но има и десет, които са под нея. В дъното за пореден път се оказва България.

БВП на глава от населението в България се равнява на 55 стандарта на покупателната способност, са изчислили статистиците. Това поставя България далеч под останалите държави в Общността – дистанцията с предпоследната по бедност Гърция е 10 стандарта на покупателната способност. Но пък Гърция се очертава „шампион“ по друг показател – Европейската комисия прогнозира за тази година дългова квота от 186 процента от БВП, което определено е най-високата стойност в еврозоната.

Кои са другите в групата

Останалите осем държави под границата от 100 стандарта на покупателната способност са Испания (84), Полша (77), Унгария (76), Португалия (74), Румъния (73), Латвия (71) , Хърватия (70) и Словакия (68). Словакия обаче, както посочва германският „Ханделсблат“, има сериозни шансове да напусне най-долните позиции в рейтинга. Плътната мрежа от фирми за производство на автомобилни части и висококвалифицираната работна ръка в автомобилния бранш успяха да убедят шведския автомобилен концерн „Волво“ да построи нов завод в източната част на Словакия. Строителството трябва да започне през 2023-а година, инвестициите възлизат на милиарди, а работните места, които ще бъдат открити, са 7000.

Що се отнася до най-малко бедната от десетте – Испания, германското издание отбелязва, че икономиката на страната, която е втората най-предпочитана туристическа дестинация в света, е спаднала с 10,8 процента по време на пандемията, т.е. повече от всяка друга икономическа нация. Положителното е, че резервациите за 2022-а надхвърлят, и то с много тези от рекордната 2019-а година. Това обаче няма да бъде достатъчно, за да бъдат достигнати нивата на БВП отпреди пандемията.

Източник: Факти

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Нека това да бъде нашата гордост. Поне има с какво да се похвалим .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *