Унгария и Словакия платиха за транзита на петрол по „Дружба“

Доставките на руски петрол за Словакия и Унгария са възобновени, след като двете страни се договориха с Украйна да платят за транзита вместо руската “Транснефт”. Така бе решен проблемът със санкциите, съобщи словашката рафинерия Slovnaft.

„Суровият петрол вече пристига отново в Словакия по тръбопровода „Дружба“, а в Унгария се очаква доставките да бъдат възстановени утре“, заяви говорителят Антон Молнар пред АФП.

Доставките на петрол по тръбопровода за Чехия, Унгария и Словакия бяха спрени на 4 август. Причината бе, че след задействането на шестия пакет санкции срещу Русия Украйна отказа да получи пари за транзита през “Газпромбанк”.

Унгарската петролна група МОЛ съобщи, че се е съгласила да покрие таксите за транзит на руски петрол през Украйна. „МОЛ преведе транзитните разходи, дължими за използването на украинския участък на петролопровода „Дружба“ през август”, се казва в изявление на МОЛ, изпратено до АФП.

Slovnaft също преведе на Украйна пари за транзита, съобщи представителят на фирмата Антон Молнер.

Във вторник  „Транснефт“ съобщи, че е спряла доставките на петрол за Унгария, Словакия и Чешката република през Украйна, тъй като транзитното плащане не може да бъде обработено поради санкциите.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *