Крумовград се готви за Деня на миньора, откриват музейната сбирка

Валентина ИВАНОВА

В Крумовград предстои откриването на музейна експозиция с археологически находки, открити на хълма Ада тепе, където сега е разгърнат рудникът. Проявата е насрочена за 18 август, Деня на Свети Иван Рилски и празник на миньора. Това съобщи кметът Себихан Мехмед за „Нов живот“.

Една част от музея ще бъде разположен и на открито. Там на декар и половина е направена реконструкция на тракийска галерия и посетителите ще могат да се запозная как се е добивало златото през вековете.

Ще има и сбирка на закрито в старата сграда на Младежкия дом в парка. В пространството ще са разположени интерактивни табла за наблюдение и експонати, открити на хълма. Ще има 3D измерение на същата галерия. По новоизградени екопътеки ще се стига до хижа „Свежест“.

Припомняме, че преди „Дънди Прешъс Металс“ да получи разрешението за добив, археолозите откриха древно светилище на върха на Ада тепе и стара минна галерия, вече регистрирана като паметник от национално значение.

С представянето на арте фактите е ангажиран екип на археолога Христо Попов, заместник директор на Националния археологически институт с музей пре БАН. Експозицията ще бъде част от Регионалния исторически музей в Кърджали.

Както е известно, през 2017 година изложба на НАИМ при БАН „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“ бе показана в Музея за история на изкуството във Виена.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *