Над 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври

Повече от 100 хил. британци заявиха, че няма да плащат сметките си за газ и електроенергия от октомври в знак на протест срещу бездействието на правителството във връзка с повишаването на цените на електроенергията в страната.

Организаторите на публичната кампания „Не плащай“ в Обединеното кралство заявиха това пред медиите.

„Само за няколко седмици се обединиха повече от 100 000 членове на нашето движение в цялата страна. Не искаме повече да плащаме за печалбите на енергийните компании“, се казва в изявление на инициаторите на кампанията, която стартира през юни. Както организаторите отбелязаха по-рано, кампанията „Не плащай в Обединеното кралство“ ще бъде осъществена само ако над 1 милион британци са готови да се присъединят към протеста до 1 октомври.

Горната граница на цените на електроенергията от 1 април беше повишена на фона на покачващите се световни пазарни цени на газа. Средната сметка за британско домакинство, което използва едновременно електроенергия и газ, скочи с 54% до рекордните 1 970 паунда. По-рано енергийният регулатор на Обединеното кралство не изключи през есента сумата да достигне до 3 000 GBP (3 300-3 600 USD), а независими експерти прогнозират още по-голямо увеличение на цените – до 5 000 GBP (6 000 USD).

В тази връзка вестник „Гардиън“ изрази мнение, че Великобритания „се движи към енергийна пропаст“. Вестник Daily Telegraph посвети материал на „счупената икономическа система“ на страната.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *