Елитът в тениса на маса се събира в Панагюрище, Цветелина и Сиделя ще представят Ардино

  • Женският национален отбор се води от Бейхан Емин от „Юнак“ и колегата му от София Деян Георгиев

 Валентина ИВАНОВА

Броени дни ни делят от началото на едно от най-големите състезания по тенис на маса в страната Асарел-2022, което започва на 30 август в Панагюрище. Предстои шестото издание на надпреварата, реализирано със съдействието на основните спонсори „Асарел – Медет“ и пенсионно-осигурителна компания „Съгласие.

Сред елита на България в този спорт неизменно попадат и двете златни хилки от Ардино Цветелина Георгиева, една от най-титулуваните тенисистки на Ардино и съгражданката й 15-годишната Сиделя Мутлу, медалистка от Еврошампионата в сръбската столица преди месец.

След като две години поред турнирът не се провеждаше заради световната пандемия, сега отново е време за тенис на маса на най-високо ниво у нас.

Арена Асарел

Сдружение „Асарел България Оупън” успешно си сътрудничи с Българската федерация по тенис на маса, а част от финансирането се поема от Министерството на младежта и спорта.

Тазгодишното издание е с награден фонд от $40 000, което е абсолютният максимум за турнир от тази серия, организиран от Международната федерация по тенис на маса и техните нови партньори World Table Tennis.

А за разпределението на наградния фонд ще се борят над 200 участници от близо 40 държави. В Панагюрище ще видим някои от най-добрите майстори на малкото топче, като сред тях са датчанинът Джонатан Грот, унгарецът Бенце Майорош, французунът Кан Акузу, южнокореецът Канг Донсуу и роденият в България Нягол Стоянов, който се състезава за отбора на Италия.

При дамите се очакват десет от стоте най-добри състезателки в световен мащаб, сред които е представителката на Швеция Линда Бергстрьом.  Освен нея личат имената на Кристина Калберг, Швеция, Жан Жен, Сингапур, Янци Лиу, Австралия, Среежа Акула, Индия и други.

В състезанието ще вземат участие и националите на България при мъжете и жените. Многократните държавни шампиони Теодор Александров, Денислав Коджабашев и Петьо Кръстев, двукратния медалист от Европейското първенство за юноши и девойки в Белград Йоан Величков, донесъл заедно със Сиделя Мутлу първия медал за България на европейски форум при смесените двойки. Мъжкият национален отбор се води от треньора треньор Константин Парапанов. При жените, освен златните момичета на Ардино, участват елитните тенисистки Полина Трифонова, Мария Йовкова и  Калина Христова. Националките са водени от треньорите Деян Георгиев от София и Бейхан Емин от Спортен клуб «Юнак»-Ардино.

Входът за първите три дни – от вторник до четвъртък, е свободен, а целодневните билети за мачовете от основната схема на WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2022 са с цена 10 лв. за възрастни и 5 лв. за деца.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *