Мечка с двете си малки е открита в центъра на Кастория в Гърция в мола

Безпрецедентна ситуация се е случила късно снощи – екипът за незабавна намеса на Кастория е трябвало да се намеси по повод появата на мечка с двете си бебета в търговския център на града.

“Беше около половин час преди полунощ, когато се задейства тревога, след като жители сигнализираха в полицията и хора от природозащитни организации за разхождаща се мечка с двете си малки в крайбрежен район на града, само на 500 метра от сградата на Районното управление, в “сърцето” на новия търговски център, обясняват от полицията.

„Когато пристигнах на мястото, видях мечката с малките й на място край езерото срещу мола. Животните, особено майката, бяха очевидно стресирани от присъствието на малките деца и хората, които се бяха събрали“, съобщи Никос Панайотопулос, член на екипа за незабавна намеса за управление на такива инциденти с диви животни, които влизат в контакт с градска тъкан.

Първото нещо, което беше направено, е хората да бъдат изведени на поне 100 метра от развитието на инцидента и районът да бъде блокиран превантивно.

С помощта на звукови средства, като клаксони, петарди и изстрели във въздуха от специални пистолети, с които екипът разполага за тази цел, Никос Панайотопулос и Василис Гиркас от горската служба в Кастория започнали да тормозят животното, за да се отдалечат от местопроизшествието.

В същото време с помощта на полицията, която преди това е отцепила района, е отворен коридор от мястото, където е била мечката с бебетата си, до изхода на града.

Беше около 2 часа сутринта, когато мечката и нейните малки най-накрая бяха изведени извън града, в провинцията Кастория, след операция, продължила около 2,5 часа.

Никос Панайотопулос се позовава на решаващия принос на мъжете от EL.AS. който през цялото време на операцията са били в пряка координация с екипа за незабавна намеса, като извеждаше хората и създаваше условия за организирано извеждане на животното, като блокираше района.

Припомняме, че преди седмица с друга специална операция на природозащитната организация “Калисто” и екипа за незабавна намеса беше извадено мъжко мече Платонис, което преплувало езерото, за да намери храната си на полуостров Кастория.

Летният сезон заварва мечките в движение както в търсене на храна, така и в намиране на пространствена среда, която биха искали да осигурят като местообитание.

Източник: BG.VOICE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *