КЕВР реши: Цената на природния газ скача с 60% от август

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец август, считано от 1 август 2022 г., в размер на 297,89 лв./мегаватчас (MWh) или около 152 евро/MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС,  съобщиха от КЕВР.

а тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Общественият доставчик предложи цената на синьото гориво за този месец да стане 297,89 лева за мегаватчас или с 60,01 процента по-висока от действащата за юли (186,17 лева за мегаватчас).

Комисията съобщава, че е определила цената след извършен подробен анализ на предоставените данни и документи във внесеното на 1.08.2022 г. ценово заявление на „Булгаргаз“. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на четири източника.

В ценовия микс е включено количество по договора за доставка на природен газ в съответствие със сключеното Четвърто споразумение с компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г. Необходимите количества природен газ за м. август са осигурени от „Булгаргаз“ и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/.

Общественият доставчик е изискал оферти от търговци на природен газ от региона и по критерий „най-ниска доставна цена“ е сключил договори с две компании.

В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    На печелившите честито. Да му мисли народа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *