Кючюк: Ако опозицията в РСМ прави кампанията си с позиция срещу България, ще блокира пътя към ЕС

Ако лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски прави своята кампания с позиция срещу България и включването на българите в Конституцията, това ще блокира пътя на Република Северна Македония към Европейския съюз. Това каза пред бТВ евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк.

„Преговорният процес между ЕС и РСМ все още не е започнал, защото предстои скрининг, който ще отнеме определено време. Това го знаем от българския опит, година и половина до две години оценките за този скрининг трябва да бъдат дадени“, обясни Кючюк.

Той напомни, че френското предложение за евроинтеграцията на РСМ беше предложение на ЕС, прието с консенсус от всички страни-членки. Освен това намери необходимата политическа подкрепа, както в българското Народно събрание, така и в македонското.

„Трябва да потърсим възможности как продължаваме оттук нататък, а те безспорно са много“, смята Кючюк. „Ние трябва да гледаме на постигнатия компромис като на възможност. Идва голямата тема – как излизаме от тази криза. Тя трябва не просто да бъде извадена от политическата реторика в България и в РСМ, но и да бъдат потърсени необходимите гаранции ние да не влезем отново в тази ситуация, в която бяхме преди“.

В крайна сметка трябва да направим така, че двата народа да се познават по-добре, аз продължавам да твърдя, че те не се познават добре, категоричен е Кючюк. „Трябва да се фокусираме и върху проблемите на Балканите – проблемите между Сърбия и Косово, проблемите в Босна и Херцеговина. Ние познаваме региона.“

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *