Представят младия талант от Кърджали Анна Чорбаджийска в Деня на младежта

Нов живот

Арт галерия Кръг в Кърджали ще отбележи Международния ден на младежта с представянето на новото лице от поредицата „Млади таланти от Кърджали и областта“. Това е 18-годишната Анна Чорбаджийска, вече студентка в Юридическия факултет на Софийския университет, с нейни авторски разработки и отговори на важни за развитие на образованието въпроси. За кърджалийските млади хора и педагогически специалисти тя е добре известен феномен с огромната си отдаденост на исторически проекти, в които акцентътът е сътрудничеството между поколенията за определени каузи от векове наред. Това съобщават от Арт галерията.

Анна Чорбаджийска е една от 49-те зрелостници в страната (което представлява 0,1 % от всички абитуриенти, според данните на МОН), които получиха пълни шестици на двата задължителни държавни изпита през 2022 г. Родена е в Кърджали. Завършва с пълно отличие ЕГ „Хр. Ботев“ и е носителка на десетки награди от национални конкурси и олимпиади в сферата на хуманитарните науки. Успехът на Анна Чорбаджийска в областта на хуманитарните науки не е случаен, а е   резултат от траен и аналитичен интерес към историята, на последователната й работа в проектите по Национална програма  „Ученически олимпиади и състезания“. През всичките години в гимназията тя не е пропускала областните и общинските кръгове на олимпиадата по история. Печели и първо място на Националният конкурс “Мадарски конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България”. Притежава 3 чуждоезикови дипломи на немски език, които са международно признати, като последната от тях е за ниво C2, което съответства на най-високото ниво от 6-степенната скала на Общата европейска референтна рамка за езиците. Любимото й мото, за което не говори на глас, е: „Човекът е виновен /разбирай – отговаря/ и за прогреса, и за регреса.“

Анна е сред отличените в Третия ученически философско-исторически конкурс „Македония и България – близките далечни” и докато политическите пристрастия по темата от двете страни на границата не стихват, 18-годишното момиче пише:

„Надеждата за преодоляване на предразсъдъците от миналото и изграждане на двустранни взаимоотношения е пламък, горящ в очите на съвременниците, грижещи се за съдбата на следващото поколение… В духа на европейското схващане съюзът между Северна Македония и България е реален шанс за позитивна трансформация и възможност за общо политическо бъдеще, градено на основите на миналото на двете държави“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *