Хитрите градинари винаги правят това през август и берат картофи в чували

Хитрите градинари разчитат на един прост трик, благодарение на който успяват да приберат богата реколта от картофи без химия.

Тайната му се крие в една проста селскостопанска техника, измислена преди почти век и половина от руския селекционер Ричард Иванович Шрьодер, който неслучайно се нарича „патриарха на руското градинарство“.

Методът на учения е прост: около 2-3 седмици след цъфтежа, стъблата на картофите трябва да се пречупят на височина около 10-15 см от земята. Процедурата трябва да се извърши по такъв начин, че стъблото да не загуби целостта си, но вече да не може да расте.

По този начин притокът на хранителни вещества към зелената маса спира и те се насочват обратно към грудките. В резултат на това добивите се подобряват не само по отношение на количеството, но и на качеството.

Същевременно листата не избледняват, процесът на фотосинтеза продължава – с една дума, няма увреждане на растението, но растежът на зелената маса се стопира в полза на развитието на кореновата част.
Методът е ефективен и безвреден, само ако растенията са здрави. Ако те са болни или засегнати от вредители, тогава той няма да помогне за увеличаване на добива.

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *