Бензинът ви е скъп? Тогава карайте умно

Цените в последните месеци на течните горива определено ще диктуват да правим икономии. Можем да пестим и без да слизаме от колата – просто трябва да шофираме умно.

Рязкото каране е вредно

за портфейла,  припомнят екпертите. Ако форсирате за щяло и нещяло, увеличавате подаването на горивна смес към двигателя и вдигате разхода. Следете датчика за оборотите и избягвайте шофирането „газ -спирачка“. Дори ако карате стар автомобил без оборотомер, звукът на мотора подсказва, ако  сте прекалили с ускоряването.

Рязкото шофиране може да ни вкара и в други харчове  – за честа смяна на накладки на спирачните дискове например. Замислете си – има ли смисъл да карате с пълна газ, ако след 50 метра следва светофар, който свети червено, и ще ви спре. Когато се спускате по наклон, махнете крака от педала за газта, но не изключвайте от скорост, защото тогава двигателят ще се включи на празен ход и ще хаби бензин. При по-дълъг престой – например в задръстване, непременно изключвайте двигателя.

Намаляване на излишните килограми

в колата също сваля разхода на горива. Хубаво е да се провери дали в колата, най-вече в багажника, няма излишни неща. При наличието на допълнително монтирани багажници е добре да се махнат, когато не се ползват. Всички други части, уреди или друг неща, които нямат отношение към пътуването с автомобила, също са излишни. По този начин двигателят няма да бъде излишно натоварван при движение. Не бива да забравяме, че неспазването на бройката на пътуващите в автомобила над максималната носи рискове не само за безопасността на всички в купето, но и също качва разхода на гориво.

Висококачественото масло е един от начините

да се намали разходваното гориво. Качественото смазване на буталата на двигателя и останалите движещи се части в него води до по-безпроблемната им работа не само сега, но и занапред във времето. Може да изхарчите повече пари за маслото от висок клас, но за сметка на това ефектът ще бъде добър.

Налягането в гумите

също оказва сериозно влияние на разхода на гориво на автомобила. За това напомпаните добре гуми, но не над предписаното за колата, помага. При по-меки гуми возилото има по-голяма площ на контакт с пътната настилка, което води до по-високо ниво триене и съответно съпротивление. За да се преодолее то, двигателят на колата трябва да работи по-интензивно и така, макар и с малко, се качва разходът на гориво.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *