Защо на върха на трофея на турнира „Уимбълдън“ има миниатюрен ананас?

Нов живот

Говорим за Англия и за трофей, който е на над 130 години. И за… ананас.

В началото на провеждането на “Уимбълдън” тенисът все още е бил аристократичен спорт. През XVII век ананасът е изключително рядко срещан и доста скъп плод в Англия.

За Уилям III ананасът е имал специален смисъл, защото първият е бил засаден в Холандия, неговата родина. Бил е и символ на „градинарската войната“ между Англия и Холандия. „Градинарската война“ маркира време, в което европейските владетели са обсебени от идеята да отглеждат ананаси в страните си, след като изследователи и хора от колониите донасят плода.

Родината на ананаса е Южна Америка. Смята се, че той произхожда от областта между Южна Бразилия и Парагвай. Местните хора разпространили ананасите в цяла Южна Америка, а впоследствие те стигнали до Карибите, Централна Америка и Мексико, където били отглеждани от маите и ацтеките. Христофор Колумб открива ананасите през 1493 г. и ги пренася в Новия свят.

В Северна Европа те са внесени за първи път от холандците от колонията им в Суринам.

Ананасът е бил символ на висок статус в Европа заради своята рядкост, но това е било 200 години преди изработването на трофея на Уимбълдън. И все пак символното значение е ясно.

Ананасите са били демонстрация на престиж, богатство и елит, а печеленето на Уимбълдън се свързва със същото.

Ето защо консумацията му е била считана за демонстрация на завидно финансово положение. Въпреки това много от феновете още се чудят защо ананасът е върху купата, а не ягода, след като това е традиционното ястие за зрителите в “Ол Ингланд клъб”…

А иначе знаем, че традиционният десерт е ягоди със сметана и шампанско. Във всяка порция има точно по десет плодчета, които задължително трябва да са отгледани на територията на Англия. Традиционните цветове на турнира са зелено и лилаво.

 Източник: „Любопитни факти и куриози“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *