Стотици се поклониха пред Биещата икона на Света Богородица в Свирачи

Стотици миряни се поклониха пред Биещата икона на Света Богородица в ивайловградското село Свирачи. Всяка година на Успение Богородично иконата се сваля от иконостаса, а вярващите могат да я вземат в ръцете си и да се помолят за здраве.

И днес храмът “Свети Димитър” в Свирачи се изпълни с хора, дошли да се преклонят пред Божията майка. Сред тях бе и кметът на Ивайловград Диана Овчарова. Службата водеше отец Георги.

Вярва се, че иконата е чудотворна, а ритуалът, който се изпълнява в Свирачи, е над 150-годишен. Нарича се “биеща”, защото много жени свидетелстват как на 15 август, след литургията, поемайки я в ръцете си, тя започва да ги бие.

“Удря предимно жените, защо и кои никой не може да определи. Някои казват, че този, който седне до нея, започва да движи иконата. За мен това е невъзможно, защото тя е доста голяма и тежка, няма как всеки един самоволно да прави движения. Някои казаха, че една година, когато не са свалили иконата, на Богородица, на другия ден са я намерили паднала на земята”, сподели кметът на селото Тянка Пехливанова.

Според историците, Биещата икона датира от 1856 година, когато е издигната и черквата. Местното население на село Свирачи я е наследило от гърците. От гърците възприемат и обичая да свалят иконата от иконостаса на Успение Богородично. Чудодейната икона е с размери 70 на 110 см. Образът на Богородица е нарисуван върху дебело два пръста дърво.

След литургията, в храма в Свирачи ще бъде раздаден курбан за здраве. Той се прави от местните хора, а за приготвянето му са заклани 10 агнета.

Източник: xnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *