Цените излетяха в космоса: какво става с българското Черноморие?

Морето обикновено поевтинява в края на август и през септември. Това винаги е било правило в туристическия бизнес, само че в обичайно време, когато всичко върви по план. Целта е да се удължи максимум сезонът, а някои курортисти да повторят и потретят плажа. Тази година обаче положението е различно и всеки го забелязва. 

Цените на всичко – от храна до медицински услуги по българското Черноморие, излетяха нагоре. 

Добър апетит! Тараторът удари 9 лева, рибената чорба – 13

От Даниела Теофилова, Иван Кирев

Таратор за 9 лева, рибена чорба за 13 лева (300 г), българска салата с розови домати, чушки, мариновано краве сирене и маслинки – 20 лева (350 г), половинка печено пиле – 26 лева (излиза около 450 г) – това са реални цени от заведение на модерен плаж в Созопол. Има и по-засукани ястия, съответно на още по-фрапиращи цени, като например рибай стек „Блек Ангъс“ – 79.90 лева (300 г) и пресен лобстер със спагети и чери домати ​- 140 лева. Почти толкова излиза и 30 грама черен хайвер. Това разказаха за „Марица“ летовници по ВИП курортите.

Цените излетяха в космоса: какво става с българското Черноморие?

Не е голямо спасение за джоба и ако пазарувате в хранителни магазини. Няма да откриете хляб под 3,50 лв., а ако сте решили да си вземете стек вода за хотелската стая, тя ще ви струва 8 лв., дава бърза справка Анелия от Пловдив, която обикаля из Свети Влас. В ресторант там компанията ѝ хапнали пилешки хапки за 15 лева и пържени картофи за 9.60 лева.

Верни на принципа “ден година храни”, ресторантьорите предлагат крайно некачествена храна на високи цени, коментира момичето. „Ако през последните една-две години успявах да се вместя за храна в заведение до 30 лв., то тази година ми трябват 50 лв.“, разсъждава Анелия. Масово в менютата в оборотните ресторанти на известните курорти е трудно да срещнете ястие на цена под 20 лв., което със сигурност няма и да е най-вкусното на света.

Туристите, които са решили да хапнат на плажа под чадъра, ще бъдат шокирани от цените на заведенията в близост. Обяд за група от 7-10 души ще бъде не по-малко от 500 лв., казва пловдивчанката.

Паркингът край плажа стана златен

От Даниела Теофилова

Голяма част от платените паркинги по Южното Черноморие са фиксирали цени от 3 лв./ч. Така че, ако сте планирали да прекарате целия ден на плажа, се пригответе да отделите сума, за която може да се нахраните в непретенциозен ресторант. В цифри – колата ще „изяде“ 24 лева за осем часа.

В цифри – колата ще „изяде“ 24 лева за осем часа.

Цените излетяха в космоса: какво става с българското Черноморие?

Цените излетяха в космоса: какво става с българското Черноморие?

Има и доста паркинги, които предлагат престой на автомобила за цял ден с фиксирана сума, която обаче не е по-малкa от 15-20 лв. Морските общини са измислили и друг трик, с който да събират пари от летовниците. Всички близки улици до плажа попадат в синя зона, а служители следят зорко за разсеяни шофьори без пуснат SMS.

 

 

Медицинската помощ за летовниците: От 50 лева за преглед до два стотака за гипс
От Станимир Кронев

Медицинските услуги остават един от най-проблематичните аспекти на почивката по родното море. И ако летовниците във Варна и Бургас могат да са спокойни, че местните болници ще ги поемат, стига да са здравноосигурени, то почиващите по курортите често са принудени да търсят спешна помощ в частни медицински центрове. Проверка на „Марица“ показа, че само в Слънчев бряг и Несебър има над 20 подобни центъра, като всеки от тях предлага различни услуги и цени. Така се оказва, че първичен преглед в най-големия ни курорт струва от 50 до 200 лева, като най-високата цена обикновено е „запазена“ за чужденците. Дори детските прегледи не падат под 50 лева.

Цените излетяха в космоса: какво става с българското Черноморие?

Сред най-честите услуги, които подобни здравни центрове извършват, е гипсирането на счупена ръка или крак по време на почивка. Манипулацията, която в болницата на по-малко от 30 км в Бургас е безплатна, в Слънчев бряг струва от 100 до 300 лева това лято, в зависимост какъв крайник ще трябва да бъде гипсиран.

Наскоро нашумя шокиращ случай, в който семейство плати 900 лева за 3-часово лечение на стомашно разстройство на детето си.

Големият проблем е, че в повечето случаи самите летовници нямат представа за цените. Оказва се, че честа практика на подобни медицински центрове по морето е да нямат обявени цени – нито по сайтовете им, нито пред самите сгради. Така хората със здравен проблем първо търсят помощ и после питат за цената. Макар и много стара, тази практика на неясно ценообразуване, според здравните власти и инспекции, не е забранена. Единственото правило е цените да бъдат предварително обявени, което означава – вътре в лекарския кабинет. И това обаче често се заобикаля и се случва за една и съща манипулация двама пациенти да платят различна сума.

Реално първична медицинска помощ може да се получи безплатно само на медицинските пунктове, които са разположени на самия плаж. Практиката и данните на туроператорите и хотелите пък показват, че когато почива по Черноморието, родният турист рядко сключва здравна застраховка, която често след това покрива напълно направените разходи дори в подобни медицински центрове.

Източник: marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *