Велев: Докога ще стои този шеф на „Булгаргаз“, който прави сделки със себе си в ущърб на държавата

  • В същото време ние вземаме от еврофондовете парите, които тези неморални държави: Франция, Германия, Италия, Австрия внасят там. Що са лицемерие е това? На всичкото отгоре ние пак вземаме руски газ, само че с посредници с 30% по-скъпо“, посочи Велев

Наслушахме са на приказките на некъпаните от площада, които ни обясняват, че не било морално да се купува, макар и по-евтино газ от „Газпромекспорт“.

Това коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на Индустриалния капитал в България (АИКБ), в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„Тоест, ние казваме, че Франция и Германия, Италия, Австрия не са морални, а само България е морална. В същото време ние вземаме от еврофондовете парите, които тези неморални държави: Франция, Германия, Италия, Австрия внасят там. Що са лицемерие е това?

На всичкото отгоре ние пак вземаме руски газ, само че с посредници с 30% по-скъпо“, посочи Велев.

„И тук възниква и въпросът: докога ще бъде този изпълнителен директор на „Булгаргаз“  (Людмил Йоцов) на поста си?

Човек, дошъл от една фирма, търговец на газ, и още първия ден на поста си в „Булгаргаз“ прави сделки с нея, които увреждат интереса на „Булгаргаз“, на държавното публично предприятие, обществен доставчик – прави сделки със себе си, разменя фактури, купува евтин газ от частната си фирма, продава обратно скъп газ на „Булгаргаз“.

За едни месец, смятаха експерти – 7 милиона са 2 фактури ущърб за предприятието. Смениха се маса областни управители и какви ли не постове, този пост, който отговаря за тези 9-10 милиарда на годишна база оборот, остава. И в същото време продължаваме да купуваме през посредници пак руски газ 30% по-скъпа. Беше показана фактура и от август месец“, даде пример Велев.

Няколко кресливи стипендианта са намерили група полезни идиоти, а те се изправят срещу над 2 милиона работници, допълни председателят на АИКБ. Бизнесът настоява да разбере ще има ли газ за всички и как ще бъдат компенсирани предприятията, каза още той.

„Ако няма да има, защото до момента е ясно, че не е осигурен за последното тримесечие газ, даже и с прословутите 7 танкера има недостиг от 39.4% спрямо заявеното.

Заедно с танкерите остават 39% от заявеното като недостиг за последното тримесечие.

Трябва да знаем: ако няма да има газ за всички, на кой и в какъв ред ще бъде спирано подаването.

Второ, трябва да знаем на каква цена ще има газ. Ако цената е по-добра от тази на „Газпромекспорт“, следва да се реши въпросът за неустойките по договора, да се уреди въпросът с „Газпромекспорт“.

Това не може просто така да си замълчим, да си затраем, в края на годината ще дойде иск за тези над 1 милиард евро. Тоест, ние трябва да знаем дали ще има за всички, цената да е конкурентна, не по-висока от тази, която имаме по съществуващия договор с „Газпромекспорт“, и трябва да знаем как ще уредим отношенията си с този доставчик, за да не платим тези 1 милиард евро“, посочи Васил Велев.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *