България е бракувала 1.3 млн. ковид ваксини

За пореден път България не успява да оползотвори всички поръчани ваксини срещу коронавирус. Наскоро са били бракувани още 1.3 милиона ваксини, съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред БНР.

„Бяха бракувани много ваксини – над 1 300 000 опаковки бяха бракувани“, заяви той и припомни, че заради голямото количество ваксини у нас, които надхвърлят реално прилаганите дози, вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се ваксинират.

Преди дни министърът изпрати указание до регионалните здравни инспекции, лекарския съюз и личните лекари да не връщат желаещите да се ваксинират срещу ковид лица, независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон. „Предвид големите количества от ваксини Comirnaty, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е допустимо да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират“, разпореди той. За ваксината Spikevax пък заяви, че подобен подход е допустим през настоящия месец, а за следващите месеци до декември е необходимо правилно планиране на използването – на до 50% от дозите в един флакон.

През март 2022 г. от отговор на предишния здравен министър проф. Асена Сербезова на депутатски въпрос стана ясно, че през 2021 г. сме бракували 230 хил. дози ваксини срещу ковид поради изтекъл срок на годност или други причини. През м.г. дарихме и над 800 хил. ваксини на Босна и Херцеговина, Бангладеш, Бутан и Северна Македония. През май месец т.г. бяха огласени данни, че от 13 млн. пристигнали у нас ваксини, за които сме платили над 320 млн. лв., сме използвали едва около 1/3.

 

Карантината се намалява

„Трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика“, коментира още министър Меджидиев. „Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички“, заяви той. Очаква се днес да бъде взето решение с колко точно дни да се намали карантината, която в момента за болни е 10 дни, а за контактни – 7 дни.

Лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата – от юли месец“, увери служебният здравен министър. Относно ковид тестовете той потвърди, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни направления за безплатно тестване. Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд, стана ясно от думите на Меджидиев.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *