Областната управа в Смолян обяви „горещ“ телефон за снабдяването с дърва за огрев

Областната администрация в Смолян обявява „горещ“ телефон – 0878965688, за сигнали и запитвания от граждани относно снабдяването с дърва за огрев, съобщи на пресконференция областният управител Стефан Сабрутев. Той инициира поредица от срещи и разговори с ръководството на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) и горските стопанства в областта за разрешаване на проблема с недостига на дърва за местното население. Сабрутев прави и предложения за промяна на министерски заповеди, отнасящи се за сечи в 100-годишни гори и в залесили се земеделски земи.

Според Сабрутев „хората са подведени от популистки обещания преди месеци, че ще им бъдат осигурени евтини дърва за огрев“. Тези идеи са били добри, но неприложими, смята областният управител. На територията на областта не е открит нито един от предвидените складове, от които населението да се снабдява с дърва на държавни цени. Подобен склад за дървесина има само в община Доспат, но той е създаден преди години.

По думите на Сабрутев проблемът с осигуряването на необходимите количества дърва за огрев е свързан с липсата на работна ръка за дърводобива и на специализирана техника за извозване. От съставените в общини и кметства списъци на желаещите да получат дърва за отопление досега са снабдени около 31 процента от домакинствата. От областната администрация възлагат на общините да актуализират и проверят списъците, за да се избегнат повторения на едни и същи домакинства или опити за презапасяване.

Областната администрация, съвместно с представители на ЮЦДП и горските стопанства ще съставят реалистичен график за осигуряване на дърва за населението. Стефан Сабрутев каза, че ще настоява пред земеделския министър да се промени или отмени заповедта, с която през миналата година се забраняват сечите във вековни гори. Областният управител предлага да се анализират положителните и отрицателните последствия от заповедта. В резултат от забраната, според Сабрутев, се е получил недостиг на дървесина, а впоследствие – и рязко повишение на цената, което рефлектира и върху стойностите на дървата за огрев.  Второто предложение е свързано с писмо от МОСВ, отнасящо се за въведени по-сложни процедури за сечи в земеделски земи, които са се самозалесили.

Цените на иглолистните дърва за огрев, осигурявани от горските стопанства, са от 24 до 27 лв./куб. м, а на широколистните – 36-43 лв.  Добитите досега количества дърва са близо 32 на сто от предвидения план на ЮЦДП.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *