Руски агенции стоят зад масирана кибератака против Черна гора

Агенцията за национална сигурност на Черна гора заяви в петък, че няколко руски агенции стоят зад кибератака срещу черногорски институции, съобщиха черногорските медии, добавяйки, че това е пикът на хибридната война, съобщи Хина, на която се позова БТА.

Разузнавателната агенция на Черна гора също каза, че има опасения, че атаката все още не е достигнала своя връх и че цялата „ключова инфраструктура“, като електрическата система или водоснабдяване, може да бъде мишена.

В съобщението се казва, че подобна атака не е била извършена никъде другаде и че методологията на атаката е специфична за руските агенции.

Правителството по-рано съобщи, че от четвъртък вечерта Черна гора е подложена на нова поредица от организирани кибератаки срещу правителствената ИТ инфраструктура.

Въпреки че някои услуги бяха временно затворени от съображения за сигурност, сигурността на гражданите и бизнеса и техните данни не са застрашени по никакъв начин. Черна гора е информирала международните съюзници за подробностите за атаките, които са много подобни на тези през 2015 и 2016 г., каза правителството.

Руски агенции атакуваха ИТ системата на правителството на Черна гора през 2015 и 2016 г., преди присъединяването на Черна гора към НАТО.

Премиерът Дритан Абазович свика заседание на Съвета за национална сигурност заради кибератаките.

В обръщение към пресата Абазович каза, че последните атаки срещу сървърите на правителството са политически мотивирани и че са много сериозни атаки.

Той каза още, че компетентните служби следят ситуацията и са ангажирани Националната агенция за сигурност, полицията и министерството на отбраната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *