Камъчета от Перперикон ще представят България в арт проект в Люксембург

На 1 септември в рамките на Нощта на културата в Еш-сюр-Алзет, една от трите европейски столици на културата през 2022 г., ще бъде представен арт проектът „Родна земя“, информират от БТА.

Той изпраща послания към аудиторията с мостри от пръст от знакови места в страните, чиито представители живеят в Люксембург.

Първата фаза – „Колекцията“ – ни пренася на различни географски места с културно, геоложко или историческо значение. Автори на проекта са артистите Sandy Flinto и Pierrick Grobéty, а координатор на създаването му – нашата сънародничка Гергана Стефанова.

На официалния плакат за изложбата са показани камъчета от тайнствения и свещен град Перперикон, посветен на култа към Бога Слънце, символ на една от най-ранните култури по нашите земи. Мострата и информацията, използвана за написване на придружаващия я текст, са осигурени от българското посолство в Брюксел и Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

Изложбата, разположена в арт галерията на Театър Ешер (Escher Theater Art Gallery) на адрес 122, Rue de l’Alzette, L-4010 Esch-sur-Alzette, ще бъде открита на 1 септември в 18:00 ч. местно време и ще продължи до 16 септември. Възможностите за посещения са от вторник до събота от 14 до 18 ч.

„Надяваме се, че нашите сънародници, които живеят в Люксембург, а защо не и българите в съседните Белгия, Франция и Германия, ще се възползват от възможността да участват в откриването или да посетят изложбата през следващите дни и да изпитат гордост от своите корени и принадлежност към една древна и богата култура, формираща част от многообразието на света, в който живеем“, отбелязват организаторите.

Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *