Убиецът на българските полицаи в Бургас: Признавам се за виновен, но съм непълнолетен и моля за по-лека мярка

Тримата каналджии, които предизвикаха жестоката катастрофа на кръстовище „Трапезица“ в Бургас и така се стигна до смъртта на Йордан Илиев и Атанас Градев, са имали определени роли. Абдулах А. е бил мозъкът на операцията, Омар е шофирал, а Ахмад М. е карал втрещените и уплашени мигранти да мълчат и да седят на пода, между седалките, включително и бебета. Това разкри прокурорът Мария Маркова.

Според нея всичко е било организирано и добре финансирано.

В Районен съд – Бургас, където се гледа мярката за неотклонение на тримата каналджии, стана ясно, че Ахмед е нахъсвал Омар да кара бясно автобуса.

15-годишният младеж сподели, че съжалява за смъртта на двамата доблестни полицаи. Той отново изтъкна, че имал нужда от пари, за да може да дойдат и родителите му в България. Не съм искал да поставя в опасност никого, заяви момчето, заради когото Йордан Илиев и Атанас Градев загинаха.

„Това престъпление не го направих умишлено. Когато слязох след моста, натиснах спирачка, но не стана нищо. Нямах спирачки. Признавам се за виновен, но съм непълнолетен и моля за по-лека мярка“, каза Омар в съда, цитиран от Нова телевизия.

Омар Мохамад Али Абдан поясни, че е роден на 21 март 2007 г. Младежът е неграмотен, не може да чете и пише. Семейството му е в Турция, докато той е пребивавал в бежански център в Харманли.

Досега Омар два пъти е напускал бежанския център, без да уведоми. При едно от завръщанията си влязъл в конфликт с новонастанени бежанци от Сирия, защото ги предупредили да не търгуват с цигари.

По-късно съдът реши 15-годишният сириец Омар, карал автобуса от катастрофата в Бургас, остава в ареста. Има доказателства, че е съпричастен към престъплението.

49-годишният Абдулах, който е отговарял за организацията на операцията, също изтъкна, че съжалява за трагедията и дори уверява, че уважавал реда в България. Той имал работа тук и отглеждал четири деца, а Ахмед, чиято роля била да качи мигрантите в автобуса, се оплака, че е много гладен.

Заседанието за мярката за неотклонение на тримата се забави и предизвика напрежение и сред държавното обвинение и защитниците, тъй като прокуратурата поиска да зададе допълнителни въпроси към Омар Мохамад и Али Аднан, с цел изясняване на самоличността и възрастта на младока, въртял кормилото.

В съдебната зала стана ясно, че Омар е живял в с. Хариесан край град КоБани (което е кюрдското название на града, на арабски е Арарап), а заедно със семейството си е преминал нелегално сирийско-турската граница с хиляди свои сънародници. Към този момент майка му Мелиха и баща му Аднан Али се намирали на територията на турския град Адана, където живеели в квартира.

Омар нямал пари затова се съгласил да превози мигрантите, както поискал турски организатор на каналджийската мрежа обещавайки му добро заплащане.

Източник: Флагман и Блиц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *