Смолян обяви бедствено положение край зейнала в двор пещера

Внезапно зейнал земен отвор стана причина община Смолян да обяви днес частично бедствено положение за малък участък от квартал Устово. Решението дойде около месец след инцидента, когато в двора на смолянчанина Димитър Петров се случва чудо, колкото любопитно, толкова и опасно – земята се отваря и поглъща покъщнина. Със заповедта днес се забранява достъпа до имота. Предстои сериозно изследване, а общинската управа ще търси и средства за укрепване. Наблизо са разположени къщи и важни комуникационни артерии.

Става дума за зейнала карстова пещера с дълбочина най-малко 23 метра. Предполага се, че е свързана с много по-голям комплекс от дълбоки галерии. Според геолога Андрей Тахчийски, цитиран от БНР, денивелацията на повърхността на пропадането и дъното на тунела е 78 метра. „Каквото и да попадне там, няма шанс да бъде извадено. Ако попадне живо същество, там ще си остане“, счита той.

Самият отвор е около 6 кв. м площ и постоянно се увеличава. В деня на инцидента поглъща печка, пералня, прозорци, врати… За щастие, точно в този момент човек там не е имало.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *