Турският финансов министър успокои бизнеса с оглед на предупреждения от САЩ

Турският министър на финансите и държавната хазна успокои турския бизнес във връзка с предупрежденията на САЩ за възможни санкции в случай на сътрудничество на турските компании с руски фирми и лица, които са обект на санкции, като заяви, че има подкрепата на държавата, предаде турската частна телевизия НТВ.

„Нашият бизнес свят трябва да чувства винаги до себе си мощта на държавата“, подчерта Нуреддин Небати.

В писмо до Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени (ТЮСИАД) администрацията на американския президент Джо Байдън предупреди турските компании да не търгуват с руски физически лица и фирми, които са обект на санкции, наложени от Запада, писа „Уолстрийт джърнъл“. Според публикацията писмото е било изпратено от заместник-министъра на финансите на САЩ Уоли Адейемо на 22 август, като в него се посочва, че подобно сътрудничество може да доведе до налагането на санкции и на турските фирми от страна на САЩ.

ТЮСИАД потвърди, че е получило писмото и съобщи, че го е довело до знанието на министерствата на външните работи, финансите и търговията.

Изтъквайки, че Турция е „един от най-важните центрове на политическа и икономическа мощ в света“, Небати е заявил в Туитър, че писмото на САЩ не трябва да предизвиква безпокойства. Според министъра създалата се тревога в средите на турския бизнес е безсмислена.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *