Турция очаква екстрадицията на криптоизмамника Фарук Йозер

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви днес, че Турция очаква екстрадицията на заподозрения за криптоизмами Фарук Фатих Йозер, който тази седмица бе арестуван от албанската полиция, предаде в. „Хюриет дейли нюз“.

Пръстовите отпечатъци и снимката на основателя на платформата за обмен на криптовалута „Тодекс“ („Thodex“) Йозер са били предоставени на турската полиция. Това е направено след потвърждаването на самоличността му с биометрична автентикация (след като данните от системата за лицево разпознаване и пръстовите отпечатъци са съвпаднали). Йозер е обръснал косата си с цел да не бъде разпознат.

От Интерпол са започнали работа за екстрадицията на Йозер. Смята се, че той е планирал да избяга от Албания по море.

Сойлу заяви днес, че турските власти са в контакт с албанската полиция и добави, че двама турски служители са заминали за Албания.

Миналата година турските власти обявиха, че платформата Тодекс (Thodex) е измамила 391 000 души с около 2 милиарда долара. Издадена бе международна заповед за арест за нейния собственик Фарук Фатих Йозер, който избяга от страната, а други 62 души бяха задържани. Установено бе, че той е напуснал Турция с полет до Тирана на 20 април (2021 г.)

Източник: БТА, снимка: Туитър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *