От днес земеделските служби приемат заявления за подпомагане заради войната в Украйна

426 млн. лева държавни помощи ще получат земеделските стопани по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г. Средствата са одобрени с Постановление на Министерския съвет от 17 август  и са в съответствие с Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи на Европейската комисия.

Приемът на заявления по схемата започна днес и ще продължи до 23 септември 2022 г. За улеснение на бенефициерите документи ще се приемат в общинските служби “Земеделие“ по постоянен адрес на физическото лице (едноличния търговец) или по седалището на юридическото лице. Финансовата подкрепа ще бъде изплатена до 21 октомври тази година.

Подкрепата е под формата на преки безвъзмездни плащания. Бюджетът за помощта се разпределя в следните направления: едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства – 204 млн. лв.; плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове, салати и марули, бамя, тиквички и тютюн – 222 млн. лв.

Право на подпомагане имат животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства. Допустими за субсидиране са и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове, салати, марули, бамя, тиквички и тютюн.

Изисква се кандидатите да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители за стопанската 2022 г. За да получат подпомагане, производителите на тютюн трябва да са вписани за 2022 г. в Регистъра на тютюнопроизводителите (по реда на Наредба № 22 от 2016 г.). НЖ

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *