Министърът на културата: Тази година е нулева за българската археология, възможно е в края на годината да върнем 50-60 млн. лв.

Тази година е нулева за българската археология, заяви пред медии днес министърът на културата проф. Велислав Минеков. 

„Най-смелите археолози започнаха работа, очаквайки, че ще получат финансиране, но масово археолозите не започнаха работа. Не е извършено допълнителна консервиране на обектите. Трагедията там е пълна“, добави той.

В консервация и реставрация бюджетът стои недокоснат, каза още проф. Минеков. „И любимата ми графа в бюджета – капиталови разходи, от 55 милиона лева, пише нула процента разходи“, добави той.

„Не знам дали разбирате каква щета е това. И в същото време съм се запътил към министъра на финансите да искам увеличение на бюджета. След като в края на годината е много възможно да върнем обратно 50 или 60 милиона лева като изгорели във въздуха. Това е абсурдна ситуация. Това е пълен абсурд“, каза още министърът.

По думите му такава безобразие никога не е имало в министерството. „Този бюджет е свършвал някъде в края на октомври или ноември, искани са допълнителни средства. А ние ще върнем пари – това не е било в последните 30 години“, добави още проф. Минеков. Каза още, че това е „също изключително неудобна ситуация“, в която е поставен.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *