Връщат центъра на София в края на IV век

Археологическият парк „Западна порта на Сердика“ е домакин на фестивала на античното наследство „Сердика е моят Рим„, чието второ издание започва утре, съобщават организаторите.

Групи за исторически възстановки, занаятчии и музиканти от България и Европа ще пренесат  парка, разположен в сърцето на София, на ул. „Княз Борис Първи“ 146, в края на IV век, по времето на император Теодосий Първи. Владетелят остава в историята като последния обединител на Римската империя преди окончателното ѝ разделяне на Източна и Западна. Ще бъдат разиграни епизоди от бита и културата на римляните и варварските племена, населявали нашите земи през късната античност.

Ще има тематични детски ателиета, както и екскурзоводски беседи из антична Сердика.

Събитието е организирано от сдружението за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице„, в партньорство с Регионален исторически музей – София, и се осъществява с подкрепата на Столичната община.

Първият фестивал „Сердика е моят Рим“ беше през 2019 г. В него участваха представители на сдружения за антични реконструкции от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония. Живописно бяха пресъздадени исторически моменти от живота на Сердика – основаването на града, съдебен процес срещу християните, Сердикийския събор, гладиаторски игри, робски пазар, издигане на претендент за престола, погребение на варварски вожд. Извършена бе демонстрация на военна екипировка, беше представена антична мода и рецитирана антична поезия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *