Изключителен успех: Крумовградският ансамбъл „Изворче“ обра наградите на XII Световен шампионат по фолклор „WORD FOLK 2022“

Нов живот

Фолклорен ансамбъл „Изворче“ при НЧ „Христо Ботев 1914“ в Крумовград с ръководители Катя Чолакова и Митко Карамфилов за пореден път показа класа и заслужено зае второто място в присъствения формат на XII Световен шампионат по фолклор „WORD FOLK 2022“, който се проведе в Несебър и Поморие от 22 до 27 август 2022 г.

Талантливите певци се наредиха след малките изпълнители от Детски танцов ансамбъл „Мхедрули“ от град Кобулети, Грузия, които са тазгодишните първенци в световен мащаб. Безапелационно, обаче,  първо място за България е на крумовградските гласовити самодейци от „Изворче“, представители на няколко поколения родопчани.

Съставът получи  Диплома и златен медал на XII Световен шампионат по фолклор „WORD FOLK 2022“, Номинация ГРАНД ПРИ – Златен „Орфей“ на XII Световен шампионат по  фолклор „WORD FOLK 2022“, Диплома и СРЕБЪРЕН МЕДАЛ и СРЕБЪРЕН „ОРФЕЙ“ в крайното класиране, Диплом на името на основателя Илиян Николов  за осъществяване на приемственост между поколенията, Диплом за достойно представяне HONORABLE PRESENTATION на XII Световен шампионат по фолклор „WORD FOLK 2022“, титлата „Абсолютен вице световен шампион за 2022”.

Журиращата комисия, която оцени изпълненията на участниците на Световния шампионат, от 22 до 27 август 2022 бе в състав: маестро Георги Янков – музикален специалист и диригент; г-н Валентин Халваджиев – хореограф, автор на фолклорни танцови произведения; Мариана Нуцова – етнолог, програмен директор на Евро фолк ТВ. Специален гост на официалната церемония по награждаване бе  Вълко Любенов – режисьор, хореограф, педагог, доктор хонорис кауза по фолклорна музика и танци на Анстед Юнивърсити ЮКей, заместник председател на Комисия 6 към Международната организация за фолклорно изкуство IOV World – ЮНЕСКО.

Ръководството на читалището, благодари на организаторите, на журито за високата оценка и признание, на талантливите самодейци и техните ръководители, за достойното представяне и не на последно място на кмета на община Крумовград Себихан Мехмед, с чиято финансова подкрепа бе осъществено участието на ансамбъла в този фестивал.

Кметът на Крумовград  с  радост и сълзи от гордост посрещна абсолютните шампиони и изрази благодарността си към тях, че прославят Крумовград по най- добрия начин на големите сцени в страната и чужбина.

 

1 Отговор

  1. анонимен каза:

    Браво моми4ета и мом4ета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *