„Цинга Манга Фънк” забавляваха публиката в петата фестивална вечер на „Аполония”

Групата „Цинга Манга Фънк” изнесе концерт пред публиката на „Аполония” снощи. В програмата на петата фестивална вечер в Созопол бяха включени още театрален спектакъл, класически концерт, кино прожекция и книжни премиери. Пред созополска публика бяха представени новите издания на Теодора Димова, Иван Стоянович и Живко Петров.

ЛИТЕРАТУРА 

В Художествената галерия на морския град се състоя премиерата на новата книга на Теодора Димова, която носи работното заглавие „Един от нас”. Тя е продължение на предишния роман на писателката – „Поразените”, и проследява какво се случва с една от внучките на главните героини от историята. Теодора Димова коментира връзката между двете книги: „Злото се предава от едно поколение на друго поколение неусетно. Този манталитет продължава да живее от онези кървави, страшни дни след Деветосептемврийския преврат. Той продължава да живее и днес, разбира се, с различен дрескод, с различна външност, но ядката, същността му са едни и същи”, посочи авторката.

Режисьорът Стоян Радев, който постави „Поразените” на сцена във Варненския театър, прочете откъс от произведението пред събралата се публика.

Втората книжна премиера в созополската галерия бе на издателство „Захарий Стоянов”. То представи „Ние, другите” на видния български общественик Иван Стоянович, който е живял и творил през ХХ век. Интелектуалецът е оставил следа в българската история и в различни сфери, сред които политика, право, музика, литература, театър и кино.

Инициатори за преиздаването на книжния том са синовете на Иван Стоянович – Петър и Димитър. Пред публиката в Созопол Димитър Стоянович разказа, че книгата „Ние, другите” излиза за пръв път и бързо изчезва в зората на демокрацията. „Но днес вече излиза в един различен вид, прилежно редактирана от нас”, каза той.

”Повече от година говорим с Петър и Дими за това, че е крайно време да направим ново, истинско, качествено издание на тази невероятна книга на Иван Стоянович”, разказа Иван Гранитски, издателят на книгата. Той допълни, че Иван Стоянович е бил човек с удивително чувство за хумор и самоирония. „Книгата е написана по един вдъхновен и възхитителен начин, макар че има и много трагични страници”, подчерта издателят.

Актьорите Емануела Шкодрева и Рашко Младенов прочетоха пред насъбралата се публика откъси от тома на издателство „Захарий Стоянов”.

ТЕАТЪР 

Театрална работилница „Сфумато” гостува в залата на читалище „Отец Паисий” със спектакъла „Мислещите тръстики”.  Идеята за постановка, посветена на поезията на Миряна Башева, е на Маргарита Младенова. На сцената си партнират актьорите Андрей Стоименов, Весела Манолова, Виктория Владова, Албена Георгиева и други.

КИНО 

Кино предложението за деня бе филмът „Гладиатор”. Негов режисьор е Николай Василев, а сценарият е дело на Петя Тетевенска и Свобода Маданска. През 2022 г. лентата е отличена със специален диплом от фестивала „Златен ритон”.

„Това е документален портрет на великия борец и спортист Боян Радев. Първият българин, трикратен олимпийски шампион”, коментира преди прожекцията кинокритикът Божидар Манов. „Това е изключително популярното лице на Боян Радев като спортист. Но по-малко хора знаят неговото второ битие – на изключителен колекционер на българско изобразително изкуство”, посочи проф. Манов.

„Филмът е много интересен. Той обхваща последната метаморфоза на Боян Радев… Успяхме да обхванем последното най-активно време от живота му и да направим някакъв обобщен образ, който да съхраним във времето”, каза пред созополските зрители режисьорът Николай Василев.

МУЗИКА 

Цигуларката Йоанна Каменарска и пианистката Надежда Табакова – Димитрова изпълниха концерт в залата на Археологическия музей в морския град. От 2008 г. Каменарска е концертмайстор на  Хамбургския  филхармоничен оркестър. Като солист тя изнася концерти в Европа, Южна Америка и Япония. На сцената си е партнирала със световни музиканти и популярни диригенти. От няколко години Йоанна Каменарска преподава във Висшето училище за музика и изпълнителски изкуства  в Хамбург.

Надежда Табакова – Димитрова от 1997 г. живее и работи в Швейцария и Германия.

Изявява се като солист и камерен изпълнител, а на сцената си е партнирала с различни именити музиканти. От 2007 г. се занимава и с преподавателска дейност.

Групата „Цинга Манга Фънк” забавлява публиката в амфитеатъра със свой концерт от 21 ч. Стилът на бандата смесва различни ритми, сред които фънк, джаз и прогресив рок. В състава са Ева Перчемлиева (вокал и перкусия), Ангел Демирев (китара), Петър Миланов (китара), Христо Минчев (бас китара) и Кирил Добрев (ударни).

КОНЦЕРТ С АВТОГРАФ 

Последното събитие от петата фестивална вечер бе премиерата в Археологическия музей на книгата-албум „20 прелюдии за пиано”. Изданието съдържа размисли и фотографии, както и нотите на композициите от двата албума на популярния български пианист, композитор и аранжор Живко Петров.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *