Порой наводни “Капитан Андреево”, движението на автомобили е възобновено (Видео+Снимки)

Внезапният пороен дъжд тази нощ превърна граничния пункт „Капитан Андреево“ и турския Капъкуле в езеро. На кадри от Meteo Balkans се вижда затрудненото движение на автомобилите заради обилния дъжд, валял в района на граничния пункт. Към момента движението на автомобили е възобновено.

Видео: Sevgin Türkan

Временно българският пункт беше затворен, съобщават турските медии. „Поради обилните валежи в региона на Одрин, има наводнение на ГКПП Капъкуле, което доведе да преустановяване на пропускането през пункта. Бяхме уведомени в 22.30 на 02.09.2022, че е възстановено пропускането на вход и изход от Турция за тежкотоварни автомобили и на вход в Турция за леки автомобили. Остава възпрепятствано преминаването през пункта на изход от Турция за леки автомобили“, съобщиха от Генерално консулство на Република България в Одрин.

Към настоящия момент службите за защита на населението при бедствия и аварии работят по отводняването на пункта, пише DarikNews.

Препоръчваме на българските граждани да обмислят алтернативни маршрути през ГКПП Пазаркуле – ГКПП Кастанес (Гърция) и след това през ГКПП Ормени – ГКПП Капитан Петко Вайвода (Свиленград) или през ГКПП Хамзабейли – ГКПП Лесово, като биха могли да получат актуална информация чрез дежурния телефон на ГК-Одрин за спешни случаи с български граждани в почивни и празнични дни е 0090 533 6298164.

Наложило се е около 25 автомобила, напускащи Турция, да бъдат изведени с влекач от водата.

 

Анадолска агенция

Наложи се България да затвори границата поради покачването на водите дотолкова, че колите на пункта започнаха да се пълнят с придошлата вода, съобщи също ежедневника Хюриет.

Анадолска агенция

Тези, които преминаха пункта Капъкуле и стигнаха българската граница, останаха в буферната зона и започнаха да се връщат обратно в Турция.

Анадолска агенция

Въпреки че проливният дъжд, излял се вечерта, беше краткотраен, той създаде големи проблеми. Не се знае кога ще бъде отворена границата.  Пред ежедневника Сьозджу турският бизнесмен Джафир Аксой заяви: „Дъждът, който падна внезапно, беше кратък, но наводни всичко наоколо. Отново имахме късмет, че успяхме да избягаме от внезапно придошлата вода.

 

 

Анадолска агенция

Но много коли и други превозни средства останаха в граничната зона.  Българските власти спряха обслужването на автомобили на митницата. Входът за България беше затворен. Поради тази причина тези, които останаха в буферната зона, също бяха принудени да се върнат в Турция“, допълни той.

Анадолска агенция

Турски медии посочват, че в региона интензивно работят линейки, екипи на дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (AFAD) и пожарни коли. Екипите на AFAD се опитват да помогнат на хората в региона с надуваеми лодки.

Анадолска агенция

Видя се, че граничната зона между двете страни е по-засегната от наводнението и лодките са насочени натам.

Анадолска агенция

Много автомобили бяха блокирани на границата. Превозните средства, тръгващи от Одрин Капъкуле за България, трябваше да се върнат, потвърди ежедневникът Хюриет.

Анадолска агенция

Проливният дъжд, започнал вечерта на границата с България и Одрин, продължи и се усили. В много райони до Одрин на места има наводнения. Автомобили са блокирани заради затварянето на пътищата от придошлата вода.

Анадолска агенция

Нашенци, дошли в Одрин за еднодневен пазар, се готвеха да напуснат граничния пункт Капъкуле, докато българските власти спряха обработката на превозни средства на митническия пункт. Дълги опашки от превозни средства се образуваха на граничния пункт Капъкуле.

Анадолска агенция

Това е второ наводнение в района за последните 10 дни. На 23 август порой отново наводни турския ГКПП Капъкуле и наруши трафика към България.

Снимки: Марица

Източник: НОВА, novinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *