Разчистват тонове тиня и дървесина, влачена от водната стихия в карловските села

Започват възстановителните дейности в района на пострадалите от наводнение карловски села, каза директорът на националната пожарна Николай Николов пред БТА.

Той посочи, че след обилните дъждове продължава оттичането на водите. За разчистване на последиците от обилните дъждове и придошлите води на р. Стряма, към пострадалите села днес ще бъдат изпратени доброволци. Формираните екипи са от Пловдив, София и Казанлък. Те ще се заемат с разчистването на наносите и калната маса.

В с. Цар Калоян, близо до Разград, нивото на водата в отводнителен канал се е повишило, засегнати са две къщи. Няма опасност за хората.

48 часа след водното бедствие, което сполетя селата по поречието на река Стряма, обстановката остава тежка. Огромното количество дъжд унищожи земеделска продукция и наложи евакуцията на хора.

Село Богдан остава частично откъснато от света. Над 120 къщи бяха залети в село Трилистник. Стихията засегна дори домовете в по-високите части на селото.

Днес в Трилистник ще може да влезе тежка техника, която да започне разчистването.

„Снощи в 22 ч. беше последната евакуация, която направихме. Човек, който сигнализира, че е самичък. Беше се качил на покрива на сградата. Благодарение на екипа, който беше тук от Велико Търново и доброволци от селото – човекът беше изведен на безопасно място и всичко е в нормата“, каза кметът на Трилистник Мирчо Петров пред БНТ.

Кризисният щаб на община Карлово се събира тази сутрин, за оглед на щетите в селата Богдан и Каравелово. Там предстои да започне разчистване на тонове тиня и дървесина, останали след наводнението в петък. Цяла нощ аварийни екипи дежуриха на място.

В карловските села Богдан и Каравелово – най-засегнати от прииждането на река Стряма, предстои разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия. До късно вечерта продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място.

Над 200 са наводнените къщи в 6-те бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът Емил Кабаиванов.

„Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без медицинска помощ. От тук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват“, каза Кабаинанов пред БНР.

Пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ.

„В момента реката се е оттекла в коритото, но селото представлява едно дере, потънало в кал и тиня. Всички е в окаяно положение“, казва кметът на Карлово.

„Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е“, посочи секретарят на читалището.

Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

„Имаме няколко активни групи във Фейсбук. Мисля, че можем да мобилизираме хора. Отделно, от много краища на страната по света имаме предложения за помощ. Питат ни какво ние е необходимо и това предполага, че ще се избистри, какво е най-неотложно, за кого и до каква степен общината може да го поеме и до каква степен да разчитаме на дарения“.

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази сутрин се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

Българският Червен кръст (БЧК) предостави от бедствения си резерв 200 спални комплекта, 200 одеяла и 1000 л. дезинфектант, предназначени за пострадалите от наводненията в община Карлово. В община Калояново, в която също беше обявено частично бедствено положение, БЧК осигури минерална вода за 500 души. За нуждите на най-засегнатите населени места, дългогодишният партньор на БЧК – „Девин“ ЕАД, предостави 5 тона минерална и изворна вода. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК.

Екипите на Българския Червен кръст остават на територията на община Карлово, за да оказват подкрепа на всички нуждаещи се, в координация с местната власт. Представители на БЧК-Разград бяха в с. Цар Калоян и посетиха три бедстващи семейства, които към този момент разполагат с всичко необходимо. И днес екипът на БЧК ще бъде в с. Цар Калоян, за да оцени конкретните нужди на засегнатите от наводнението жители.

Снимка: Нечо Клисуров в Meteo Balkans
Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *