Пет медала спечелиха на фестивала в Неделино певците и танцьорите от община Кирково

Валери НЕДЯЛКОВ

Пламена Манолова от Дрангово завоюва сребърен медал от Двадесет и първия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино, който се състоя на 2, 3 и 4 септември. Това е шесто отличие за младата певица, която учи в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. В началото на август тя се завърна със злато от Националния събор на народното творчество. Сребро е  присъдено и на младия гайдар Радостин Ислямов от Дрангово, който също учи в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка.

Симона Баковска, която е с дранговски корени, но представяше Чакаларово, грабна  бронзов медал. От 15 септември тя ще изучава народно пеене  в Националното училище за фолклорни изкуства в Широко лъка. Откритие е на художествения ръководител на Пламена Манолова – Асен Михайлов.

Във фестивалната конкурсната програма се включиха и други изпълнители от община Кирково. Детски танцов клуб „Хорце” от Бенковски е носител на бронзов медал, а Танцов клуб „Хорце се вие”, който също е  от Бенковски – сребърен медал.

Председател на журито беше акад. проф. Милчо Василев, председател на Съвета на настоятелите и главен художествен ръководител на Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ в Пловдив.

На снимките:

Носителите на медали от фестивала в Неделино Симона Баковска, Радостин Ислямов и Пламена Манолова

Симона Баковска, Асен Михайлов – художествен ръководител и Пламена Манолова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *