Турция заплаши да напусне Евро баскет 2022 след огромен скандал в Тбилиси

С няколко изненадващи резултата и един грандиозен скандал завърши седмицата на Евробаскет 2022, като Турция – отбор сред фаворитите на турнира и един от съперниците в групата на България, заплаши да напусне състезанието. Вицепрезидентът на федерацията Омер Онан призна, че е събрал лагера на тима за обсъждане по темата, след като грозни сцени помрачиха мача с Грузия в неделната вечер в Тбилиси. Турците изненадващо загубиха с 83:88 след два овъртайма, но и при наистина скандални обстоятелства.

На игрището настана спречкване между Фуркан Коркмаз, една от турските звезди (играе във Филаделфия 76 в НБА) и Дуда Санадзе от домакините. Турците протестират, че след този инцидент, от часовника са свалени някак 22 секунди. И наистина, видно е от записите на мача – фаулът на Санадзе срещу Коркмаз е при 4:48 мин на таблото от четвъртата четвърт, а играта се подновява след спречкването, дошло заради нарушението, при 4:26. А случилото се през този период не е игрово време и часовникът не бива да върви.

Федерацията на гостите внесе протест за това като формално нарушение. Но истинските причини да искат турците да напуснат турнира, са се случили след края на драмата. По пътя към съблекалнята, трима играчи на Грузия – Санадзе, Гога Битадзе и Торинке Шенгелия, са нападнали Коркмаз

И това вече е влудило турците.

„Искаме записите от охранителните камери и наказания – гневеше се вицепрезидентът на федерацията Онан. – Иначе няма да играем повече. Съотборници на Коркмаз казват, че охранителите не само не са се намесили, а са го нападнали с грузинските играчи. Дойдохме тук да играем баскетбол, но това, което става извън терена, не го приемаме.“

Ситуацията засяга и българския отбор, който е с три поражения дотук, но още има да изиграе два мача в групата – с Грузия и Белгия. Победата на домакините е лоша новина за нашите, а още по-лошо е, че Белгия сензационно би Испания в неделната вечер с 83:73. Така битката за първите четири места става сложна, а надеждите ни да вървим успоредно с белгийци и грузинци преди мачовете с тях, получиха удар. Черна гора, Испания, Турция и Белгия имат по 5 т., Грузия е с 4, а България има 3. Във вторник срещаме грузинците, а в сряда – белгийците.

И резултатите в нашата група не бяха единствените, които изненадаха света на баскетбола в неделя.

Шампионите на Европа от Словения бяха победени от Босна с 93:97. Така и група В доста се завързва, въпреки че в услуга на Лука Дончич и компания, Германия победи Литва със 109:107 в голяма драма, а Франция очаквано спечели срещу Унгария със 78:74. Оставащите мачове на словенците обаче са точно срещу германците и французите – два топ отбора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *