Единение на 6.09: Стотици ринат кал в Карловско, сред тях Десислава Радева и Данчо Йовчев

В днешния празничен ден стотици българи от цялата страна показаха с действията си, че надписът на сградата на Народното събрание – „Съединението прави силата“ – не е просто една фраза. Над 600 доброволци с лопати, кофи и ръчни колички пристигнаха в карловските села Слатина, Богдан и Каравелово, за да помогнат на пострадалите от бедствието хора.

„В деня на Съединението българи от цялата страна се обединиха и дойдоха в Каравелово, за да помогнат на пострадалите от бедствието хора“, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Там бе и премиерът Гълъб Донев, който провери на място действията на институциите и обеща държавна помощ под формата на средства и строителни материали.

След наводнението на място пристигат поне по 100 души дневно. С координацията на доброволците в село Каравелово също на доброволен принцип се заема Ивайло Гагов.

„Първо честит празник на всички българи. Какво да ви кажа – аз съм потресен, такова нещо не съм виждал. Но има такава вълна от съпричастност и от първата минута на бедствието започнаха да се обаждат стотици българи“, сподели той.

 

Снимка: Bulphoto

 

В селото реката продължава да тече по улиците, но на помощ са пристигнали голяма група доброволци от Хасково и София. Сред тях има лекари, хореографи и компютърни специалисти. Площадът пред кметството пък се е превърнал в пункт за получаване на помощи.

Днес имаме удоволствието да изпълним думата съединение с истински смисъл. Стотици българи помагат на хиляди други българи, а и не само българи. … За 18 часа успяхме да съберем много средства, благодарение на добрината на много хора. Закупили сме 500 чифта ботуши, 650 лопати, 1200 кофи, хиляди ръкавици, 65 строителни колички и осигурихме един верижен багер. … Ще вървим от спешното към важното и на следващ етап ще помогнем на хората, които са предимно възрастни и нямат големи материални възможности. Те сега са останали без нищо, а нямат и спестявания“, заяви пред БНР Никола Рахнев, основател на „Гората.Бг“ и „Прегръдки от България“, един от организаторите на групите доброволци, помагащи на хората в пострадалите села Каравелово и Богдан.

Снимка: Bulphoto

 

В село Слатина речното корито вече е издълбано и водата не залива имотите. Сред доброволците там от вчера е и съпругата на президента Десислава Радева, съобщи Plovdiv24.bg. Тя отказа да говори пред журналисти, като единствено заяви, че не е дошла за медийни изяви, а само за да помогне на хората.

Снощи Радева нощува в селото при доброволците в отредените за тях от кмета места, а тази сутрин към групата се присъедини и звездата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев.

„Това е трагедия. Виждам, че хората пък имат дух. Тъжно е, като видиш какво бедствие се е случило. Хората са добронамерени и загрижени един за друг. Надявам се, че ще се вземат бързи мерки. Най-важното е да дадем кураж на хората“, каза пред bTV олимпийският вицешампион от Атина.

 

Снимка: БТА

 

Според Йордан Йовчев е важно да осмислим какво ни се случва и да станем по-добри.

Зам.-кметът на Карлово Данка Люртова посочи пред Нова телевизия, че основна задача в село Богдан е вкарването на реката в коритото на дерето. Пристигнали са около 200 доброволци. На терен в понеделник са работили четири верижни машини и шест багера, които са разчиствали улици и дворове. Комисия се е заела с описването на пораженията във всяка къща.

Тежката техника влезе и тази сутрин в дерето, за да се опита за пореден ден да проправи път на водата, идваща от Балкана. След оттеглянето на водите от домовете на най-пострадалите хора се появи и нуждата от материална помощ. В Богдан живеят около 800 души. Пряко и косвено засегнати от водното бедствие са около половината от хората.

 

Снимка: БТА

 

 

Колаж: Dir.bg/БТА
Източник: Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *