В Минерални бани отново излизат с хоро на гроздобер

Валентина ИВАНОВА

Вече е обявена програмата на Празника на минералната вода, здравето и красотата, който тази година ще се проведе от 16 до 18 септември. Тя е подготвена от община Минерални бани и Сдружение „Фолклорен клуб Славяни“.

В рамките на три дни деца ще има поредица от събития и игри, деца ще рисуват на асфалт и на лице, ще отварят и арт работилници „С дъх на море“. Организаторите са подготвили много изненади и награди за участниците.

На 16 септември жителите и гостите ще могат да насладят на празничния концерт в който своето изкуство ще демонстрират „Галаксико“ от Димитровград и формация „Звезди“ със солист Росица Делева.

Вечерта на лятната сцена ще започне хоротека на открито.

Уникалният древен ритуал „Виното на Сабазий-Загрей“ ще бъде пресъздаден в местността Шарапаните на 17 септември, събота. Там ще бъде показан процесът мачкане на грозде в дребни шарапани. След проявата ще бъде открита обновената минерална баня.

Петият фолклорен фестивал „С хоро на гроздобер“ ще започне с дефиле на участниците. После на лятна сцена съставите ще покажат своето изкуство.

Вечерта концерт концерт ще изнесат местни групи и изпълнители и Ансамбъл „Звездица“ от Димитровград. След тях на сцената ще се качи оркестър „Фолкпалитра“ с гост солистка Ваня Вълкова. Кметът на община Минерални бани Мюмюн Али Искендер ще поднесе своето привествие за празника и ще даде старта на зарята.

В последния ден от тържествата са предвидени открити уроци за разучаване на две народни хора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *