Обявиха Националния конкурс за детска литература „Петя Караколева“

  • Творби се приемат до 30 септември

Лияна ФЕРОЛИ

Съюзът на българските писатели и община Кърджали обявяват осемнадесетото издание за 2022 година на Националния конкурс за детска литература „Петя Караколева“.

В него могат да участват всички автори на книги за деца и юноши, издадени до края на календарната 2021 година с по два екземпляра. Крайният срок за изпращане на книгите е 30-ти септември 2022 година на адрес: София – 1000, ул. „Шести септември“ 35, Съюз на българските писатели, за националния конкурс „Петя Караколева“. Резултатите се обявяват на 21 октомври на празника на Града на Слънцето – Кърджали!

Докато я има Националната награда за детска литература „Петя Караколева“, ще се поддържа и паметта за нашата уникална и неподражаема писателка и поетеса..

Изминаха 45 години от Петиното Отвъде – достатъчно време да я преродим чрез нетленното й Слово. Чрез буквеното имане, което ни остави.

Точно по Коледа, когато на земята слезе Божият Син, Бог прибра при Себе Си една любима своя дъщеря, която раздаде себе си без остатък в слово, в обич и преклонение пред тези, за които пишеше. Но, отивайки си, тя остана при нас със създадената от нея хем реална, хем фантазна реалност. Тази, в която предпочиташе да живее – духовната, поетичната, същата, която диша в нашите митове, приказки, в целия ни фолклор, но пресъздадена от нея по неподражаем начин един свят, който клокочи от самодивски кладенци, тече като шарената дъга в халищата ни, звъни като медоносните ни чанове…

Затова не може огласеното от древните ни напеви, наричания, заклинания и обогатеното от пригласите на новото време, слово на Петя да заглъхне, засъхне, увехне, защото освежилият сетивата си с него вечно ще е жаден за още красота и ще предава тази си жадност и на другите около него.

Така както е в нейния роман „Сърцето на солта”, в който чрез митологично-фолклорната плътност и емоционалност на словото й градира блестящата метафора за така жадуваната свобода, която може да се възроди от най-голямата тегота и засуха в сърцето на несвободния човек. Така както, според народното поверие, може да се открие зародиша-сърце, скрит дори в солта и това да я направи най-силния амулет, предпазващ от всякакво зло. Както вярата, непресъхващата жажда за свобода и продължаване на рода, може да събуди изсушените от годините женски гърди за ново откърмление на човечеството.

Така и жаждата на нейните читатели ще възраства накъм “Отвъде”, откъдето идва самият Дъжбог, оросяващ словесната засуха, вярата в силата на буквите, та да може отново оттам да заструи все по-пресъхващата гръд на родната литература, която вече изобщо не е същата, след като в нея е бликала така щедро буквената светлина на “Солта на сърцето”, “Прераждания в Мароня” и още други десетина книги на Петя Караколева, които разкриват славата на най-големия Творец, сътворил света чрез Слово.

Рисунка: Лиля Сокуренко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *