Гърция се оплака писмено от Ердоган

Гърция се оплака писмено на ООН, ЕС и НАТО от заплахите на турския президент Реджеп Ердоган, че ще нахлуе някоя нощ на гръцките острови в Егейско море и че се изчерпва търпението му за милитаризацията на региона.

Териториални спорове между Атина и Анкара за няколко острова в Егейско море, както и струпването на гръцка военна сила на тези острови предизвика заплахи от страна на турския президент.

Според коментари на експерти турската страна реагира на нарастващото военно присъствие на САЩ, както и на френските продажби на оръжия за Атина, които могат да променят военния баланс в Егейско море.

Турският президент заплаши Атина с думите: „Някоя нощ ще дойдем“.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас официално информира ООН, Европейския съюз и НАТО за ескалация на напрежението от страна на Анкара.

Френският външен министър заяви в Атина, че „Франция е подкрепяща, когато става въпрос за заплахи срещу суверенитета на Гърция“.

„Неприемливо е Гърция да получава заплахи от страна съюзник в НАТО“, заяви премиерът Мицотакис.

Лидерите на опозиционните партии подкрепиха премиера по отношение на политика към Анкара в рамките на международното право и диалог без ескалация на напрежението.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *