Цвета Караянчева изкачи връх Каймакчалан – една от българските светини-костници

Нов живот

Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание и водач на листата на ПП ГЕРБ в Кърджали, изкачи връх Каймакчалан – една от българските светини-костници, част от героичната ни военна история. Направи го за трети пореден път, спазвайки традицията, завещана ни от покойния Красимир Узунов – офицер, журналист и изследовател на българската бойна слава. През 2022 г.  се отбелязват 106 години от битката при Каймакчалан – място, превърнало се в синоним на родолюбие и саможертва в името на Отечеството, в мяра за родова и национална памет.

Върхът е висок 2524 м и се намира на границата между Гърция и Северна Македония. Там се води едно от най-жестоките сражения с участието на български войски през Първата световна война.

От 2016 г насам български граждани, военни и представители на държавата изкачват върха в началото на септември, за да се поклонят пред подвига на предците ни.

Над 6000 офицери и войници воюват на Каймакчалан в края на август 1916, по-малко от 800 оцеляват. Вражеската артилерия успява да срине скалите – оръдейният огън снижава планината с 11 метра. Но не пречупва българите.

„Поклонихме се пред паметта на хилядите загинали български войни.

Често се оплакваме, че живеем в дребнаво време, стъпили на раменете на исполините от миналото. Този ритуал е чудесен повод да оставим долу в ниското мимолетните предизборни страсти и да поемем по пътя на българската Голгота. Бяхме представители на различни политически сили, хора с различни вярвания и пристрастия, но обединени от преклонението си към вечните часови на Каймакчалан“, изтъкна Цвета Караянчева.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!