Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” спечели проект „Дигитални трансформации” на Национален фонд „Култура”

Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” спечели проект: „Дигитални трансформации” по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ 22 на Национален фонд „Култура”, на стойност  43 588,80 лв., сподели Елисавета Кехайова, директор на библиотеката.

Проектът е с продължителност 7 месеца и цели дигитални трансформации на образователни инициативи и културни политики в хай-тех среда в унисон с дигитални пазари, дигитални градове, поколение на екраните. В концепцията за възстановяване в нови и променени условия на дигитализация, адаптация и интелигентна трансформация с високи технологии ще насочим усилия към три стратегии:

1.Дигитална трансформация на забравено културно съдържание и адаптация на приложни графики на Владимир Чукик, публикувани във в. „Нов Живот” и в. „Зорница” /1979-2009 г./ до мобилно излагане на изкуство в градска среда от младежка аудитория чрез приложни образователни  хай – тех  ателиета. Разширяване на проектната идея към дигитално съдържание за свободен достъп.

2. Трансформиране на изложбени пространства на библиотеката в информационен хъб с луксозни витрини за генериране на социални идеи, дигитални решения и послания. С модерен лед рекламен екран с трейзър на дигитализация и адаптация на културно съдържание с ултра високи технологии.

3.Социални дискусии с ученици в нови пространства в частна галерия  „Дар” и бизнес среда с участие на утвърдени художници, журналисти и представители на бизнеса за мегатенденциите на дигитализация и трансформация на икономика и трудов пазар в цифровата ера и привличане на младежка аудитория за активно съучастие в обществените процеси.

Партньори по проекта са : Община Кърджали, Галерия „Дар”, Кърджали, СУ „Владимир Димитров – Майстора” –  гр. Кърджали, ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода” –  гр. Кърджали и технологичната софтуерната компания Netmania It Ltd, Клон Кърджали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *