Д-р Гюнер Осман: Пелетите са лукс, през зимата ще отопляваме болницата на твърдо гориво

Валентина ИВАНОВА

Предстоящата зима и нарастващите цени на горивата и ел.енергията изправят пред нови предизвикателства ръководствата на лечебните заведения в страната. С особена сила това важи за малките провинциални болници.

Котелът в нашата сграда може да работи и на твърдо гориво, и на пелети. За съжаление, ползването на пелети е лукс, защото са много скъпи, макар че са по-екологични. Ще се отопляваме с дърва, като разчитаме на уверенията на общинското ръководство, че ще ни ги осигури, коментира готовността за зимния сезон д-р Гюнер Осман, директор на общинската болница в Ардино.

Поскъпването на дървата за огрев е повече от 100 процента от началото на месец май. Кубик иглолистна дървесина струваше 50-60 лева, сега ни я предлагат за 130 лева без ДДС, обяснява ръководителят на здравното заведение.

В Ардинската болница в момента функционират три отделения: Детско, Вътрешно и Хирургично. Стара болка е недостигът на персонал, който е бич за всяка малка болница в страната. Търсят се постоянно, както медицински сестри, така и млади специалисти, най-вече лекари „Вътрешни болести“.

Болницата в Ардино покрива норматива, но лекарите са на пределна възраст. Ръководството все се надява да дойдат по-млади хора. То може да осигури размер на заплатите, колкото в големите клиники. Общината пък е готова да осигури и жилище, ако се появи мераклия да постъпи на работа. Но засега няма интерес. Всички способни лекари и сестри гледат към чужбина. В големите градове у нас също предлагат примамливи условия, не само като възнаграждения, а и като бързо кариерно развитие, специализации и др., а и удобствата в малкото населено място не могат да се сравняват със столичните.

Засега се справяме, завършва д-р Осман. Предстои да се подпише нов рамков договор в здравеопазването за следващата 2023 година. Надеждите на медика са нещата в сектора да станат по-предвидими и по-приемливи, както за лекарите, така и пациентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *