Празникът в Минерални бани започна с откриване на обновената баня

Валентина ИВАНОВА

В хасковското село Минерални бани в петък се проведе церемонията по откриване на обновената обществена баня. Ремонтните дейности са финасирани по Програмата за сътрудничество INTERREG VA Гърция- България 2014-2020.

Строителните работи започнаха през юни миналата година. Извършена бе цялостна реконструкция на покрив, подсилване на конструктивните елементи на сградата, подмяна на водоснабдителна инсталация, подмяна на части от канализацията, ремонт на отоплителната система, ремонт на ел. инсталация, изграждане на мълниезащитна и заземителна инсталация. Интериорът също е изцяло реновиран и оборудван в съвременен стил. Изричното изискване беше  запазването на автентичния външен облик на сградата, което бе спазено.

Ритуалът в местността Шарапаните

Днешното събитие е част от започналия в селото Празник на минералната вода, здравето и красотата, който ще продължи до 19 септември.

В рамките на проявата ще се състои и Петия фолклорен фестивал на клубовете за народни танци. Организатори на проявата са община Минерални бани и Сдружение „Фолклорен клуб Славяни”.

Уникалният древен ритуал „Виното на Сабазий-Загрей“ ще бъде пресъздаден в местността Шарапаните на 17 септември, събота. Там ще бъде показан процесът мачкане на грозде в дребни шарапани. След проявата ще бъде открита обновената минерална баня.

Петият фолклорен фестивал „С хоро на гроздобер“ ще започне с дефиле на участниците. После на лятна сцена съставите ще покажат своето изкуство.

Вечерта концерт концерт ще изнесат местни групи и изпълнители и Ансамбъл „Звездица“ от Димитровград. След тях на сцената ще се качи оркестър „Фолкпалитра“ с гост солистка Ваня Вълкова. Кметът на община Минерални бани Мюмюн Али Искендер ще поднесе своето привествие за празника и ще даде старта на зарята

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *