Мустафа Емин: Ако се казваш Мустафа или Айше, не значи, че трябва да си за ДПС

“В смесените райони през последните 32 години ДПС припокрива етническата, религиозната и политическата идентичност. В изборната кампания трябва да запалим надеждата на хората, че те имат в себе си енергията и заряда за промяна на този модел”. Това заяви в предаването “Алтернативата” на ТВ+ Мустафа Емин, втори в листата на “Демократична България” в Кърджали и трети в листата в Благоевград.

Мустафа Емин, който е учител и специалист по съвременна българска история от Софийския университет, си е поставил възбрана да смесва политиката и религията. Той е член на Националния съвет на “Да, България” и е убеден, че “Демократична България” е много по-добър гарант от ДПС за защита правата и свободите на хората от различните етноси. И изтъква, че когато има повече свобода в районите със смесено население, по-малко хора гласуват за ДПС.

“Искаме хора с различни имена като Мустафа и Айше да бъдат представени в други партии. Не, моето име Мустафа не подхожда на ДПС, както са се опитвали да ме убеждават”, категоричен е Емин.

Политикът използва  турцизма “баламосвам”, за да опише политиката на ГЕРБ в смесените райони. “Госпожа Цвета Караянчева (водач на листата на ГЕРБ в Кърджали) баламосва своите избиратели с анти ДПС реторика. Г-н Бойко Борисов е навлязъл много дълбоко в зависимости в годините си на управление. Конкуренцията между ГЕРБ и ДПС е само привидна”, заяви Мустафа Емин.

 

Според него в смесените райони избирателната активност традиционно не е висока, защото хората не се солидаризират с ДПС политиката на противопоставяне между хората на етническа и религиозна основа. “Хората искат формация, която да предложи реален обществено-политически модел, който не базирани на имената, а на собствените им качества.”

Според политика от “Демократична България” обаче този процес ще бъде труден, защото в изграждането на този модел в изминалите 32 години след началото на промените са участвали много партии. Родопите, по думите му, са били “джиросани на ДПС” и сега трябва да се правят неимоверни усилия, за да бъдат поправени грешките на миналото. “Сега трябва да се впрегне капацитетът на нацията, за да преодолеем този етнически политически модел”, категоричен е Мустафа Емин.

Той използва метафора за дресировката на слон, за да опише как се е появила дългогодишната зависимост от ДПС в смесените райони: “Слонът се дресира, като още като малък му връзват за крака верига, забита в земята с 30-сантиметров пирон и той след многократни опити не може да се освободи. Пораствайки, слонът вече не вярва, че може да се освободи, и въпреки че вече е много по-силен, се отказва да опитва отново. В Кърджали и смесените райони е същото – хората имат капацитета, идеите, но не вярват, че могат да се освободят”, казва Емин. И добавя, че в многобройните си срещи с местните хора се опитва да ги убеди да отхвърлят опеката на ДПС.

Според политика от ДБ отношенията на България с Турция трябва да минават не през персоналните връзки на премиера, бил той Борисов или друг, а на ниво институции. А за да могат демократичните български обединения да изградят адекватна връзка с изселниците ни в Турция, е нужно да се промени подходът. За целта трябва бавно, прониквайки капка по капка, да следваме националния си интерес, казва Мустафа Емин.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *