Ще дочака ли художествената галерия в Кърджали да дойде Годо?

  • Дъждовният сезон наближава, а покривът така и не е поправен
  • Националният институт за недвижимо културно наследство трябва да одобри проекта за ремонт

Валентина ИВАНОВА

Дъждовният сезон наближава, а покривът на кърджалийската художествена галерия „Станка Димитрова“ така и не е ремонтиран. Персоналът и ръководството са на тръни, защото знаят какво се случва години наред при валежи.

Вторият етаж на галерията преди наводнението

При големите количества, паднали миналата година експозицията от стари майстори трябваше да се прибере и вторият етаж да бъде затворен за посещения.

Вторият етаж на галерията преди наводнението

Прекрасните пана на Владимир Димитров-Майстора, Ярослав Вешин, Стоян Венев, Лика Янкова, Михалис Гарудис, Мърквичка и др. бяха «приспани» в депото и скоро май няма да бъдат видени от любителите на изобразителното изкуство и гостите на Кърджали.

Общината изпрати писмо до Национален институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, тъй като знаковата сграда е паметник на културата.

След наводнението

След като заданието получи одобрение от Национален институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, сега община Кърджали е изпратила проекта за ремонт на покрива, но вече месеци то отлежава някъде из чекмеджетата на експертите в София. Не е далеч един от примерите за бавната и сложна процедура за ремонт на подобни сгради. И непредубените веднага се сещат за прословутите Тютюневи складове в Пловдив, които чакаха решение от 2014 година, но така и не го дочакаха, а се срутиха.

Дано подобна участ не споходи и художествената галерия в Кърджали.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *